Obiekt łączący trzy pokolenia - zobacz wrocławski projekt
Autor: Rynek Seniora   29 stycznia 2016 16:00

Rozstrzygnięto ogólnopolski konkurs na opracowanie koncepcji zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej wraz z domem opieki, mieszkaniami dla młodych oraz przedszkolem na terenie Osiedla Nowe Żerniki we Wrocławiu.

I nagrodę zdobyła Pracownia Major Architekci.

Zadanie konkursowe polegało na opracowaniu koncepcji zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej na terenie osiedla modelowego Nowe Żerniki. W rezultacie powstał projekt budynku łączącego trzy funkcje i trzy pokolenia: mieszkania z serwisem opiekuńczym i punktami usługowymi dla osób starszych i niepełnosprawnych, mieszkania pod wynajem oraz przedszkole.

Jednym z pierwotnych założeń projektu było dążenie do stworzenia obiektu sprzyjającego integracji wszystkich jego mieszkańców i użytkowników.

„Koegzystencja różnych grup wiekowych w jednej przestrzeni jest działaniem korzystnym pod wieloma względami - uczy wzajemnego szacunku i zapobiega uczuciu wykluczenia, wspomaga aktywizację seniorów, daje mieszkańcom poczucie bezpieczeństwa dzięki stałej obecności sąsiadów, przyzwyczaja do codziennego funkcjonowania z osobami starszymi i niepełnosprawnymi” - czytamy w komunikacie autorów projektu.

Zabudowę zaprojektowano w formie kwartałowej. Projektowany obiekt położony jest przy terenach zielonych. Wykorzystanie pełnego obwodu kwartału pozwoliło na utrzymanie stałej wysokości zabudowy na poziomie 4 kondygnacji (przy spełnieniu wymaganej powierzchni użytkowej), nadając jej kameralny charakter. Wewnątrz zaprojektowano przestronny, zielony dziedziniec.

W obrębie kwartału zabudowy wykreowano wewnętrzny dziedziniec o eliptycznym kształcie i wymiarach osiowych ok. 37x49 m. Założeniem projektowym było utrzymanie jak najbardziej naturalnego charakteru wnętrza dzięki dominującej roli zieleni oraz stworzenie przestrzeni pozbawionej barier i sztucznych wydzieleń, sprzyjającej integracji przedstawicieli różnych pokoleń.

Przewiduje się strefę rekreacyjną dla osób starszych w części zachodniej dziedzińca, w sąsiedztwie sali klubowej seniorów, strefę siłowni zewnętrznej, strefę placów zabaw: przedszkolnego i ogólnego (wyposażone w urządzenia do zabaw i bezpieczną nawierzchnię oraz zabezpieczone niewysokimi płotkami z siatki) oraz miejsca dosiedzenia zgodnie z rzutem kondygnacji przyziemia.

Projektowany jest budynek niski, czterokondygnacyjny, o wysokości 15 m. Na kondygnacji parteru w budynku zaprojektowane zostały funkcje usługowe - od strony parkowej stołówka, lokale usługowe, pomieszczenia klubowo-rekreacyjne oraz administracja Dziennego Domu Pomocy dla osób starszych i niepełnosprawnych, a od strony północnej przedszkole.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.