
Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zaapelowało do Rady Ministrów o podjęcie skutecznych działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru. Jak przekonują amerykańscy naukowcy, oprócz otyłości czy próchnicy, żywność bogata w cukier powoduje jeszcze większe niż dieta wysokotłuszczowa zmiany w mikroflorze bakteryjnej, które mogą przyspieszać rozwój demencji.
Samorząd lekarski wskazuje, że zmniejszenie spożycia cukru jest najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania m. in. otyłości. NRL zwraca uwagę, że przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne.
Jak zaznacza dr Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej, rząd polski powinien mocniej niż obecnie wpływać na obniżenie spożycia cukru przez Polaków. Pierwszy krok został uczyniony poprzez wprowadzenie nowych zasad żywienia w szkołach, ale to kropla w morzu produktów niezdrowych dla dorosłych i dzieci.
Czytaj też: Badania: większe ryzyko demencji przy diecie bogatej w cukier
Źródłami cukrów tzw. dodanych, czyli niebezpiecznych dla zdrowia są, np.: soki i napoje owocowe, napoje energetyczne i witaminowe, słodzona herbata, słodycze, wyroby cukiernicze, ale także keczup, musztarda, pikle, desery mleczne, płatki śniadaniowe, rozpuszczalne kakao czy herbatki granulowane.
Jak wskazuje prof. Jan Duława, konsultant wojewódzki w dziedzinie chorób wewnętrznych, od samej służby zdrowia zależy nie więcej niż 20 proc. stanu zdrowia społeczeństwa. Jeżeli więc pominąć czynniki genetyczne, można stwierdzić, że zdrowie społeczeństwa zależy w ok. 50 proc. od sumy indywidualnych zachowań oraz w około 20-30 proc. od środowiska fizycznego i warunków społecznych, a więc od okoliczności, na które, przynajmniej teoretycznie, mamy wpływ.
Przestrzega, że nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu po paleniu papierosów jako czynnik ryzyka przedwczesnej umieralności.
Z kolei zdaniem prof. Macieja Małeckiego, prezesa Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, bardzo istotną, a jednocześnie niedocenianą kwestią, jest prawidłowy rozkład posiłków w trakcie doby. Prawidłowe żywienie powinno odbywać się według rozkładu: o godz. 8. powinniśmy spożywać 25 proc. z dobowych posiłków, o 10.30 - 10 proc., o 13.30 - 30 proc., o 15.30 - 10 proc., o 18. - 20 proc., a o 20.30 - 10%. Powinno się ograniczać tzw. cukry proste.
Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej uwzględniło w swoim apelu zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aby obniżyć spożycie cukru do poziomu nieprzekraczającego 10 proc. dziennego spożycia kalorii, a docelowo nawet poniżej 5 proc.
Samorząd lekarski zaapelował do Rady Ministrów o przyjęcie oraz skuteczne wdrażanie w naszym kraju przepisów regulujących, m.in. kwestie ograniczenia reklamy i promocji żywności i napojów z dużą zawartością cukru, etykietowania żywności i napojów w taki sposób, aby informacje o zawartości cukru miały przejrzystą i łatwo zrozumiałą formę czy stosowania odpowiednich norm odżywczych w placówkach ochrony zdrowia.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych