Cukier nie krzepi. NRL apeluje do rządu o działania ograniczające jego spożycie

POLITYKA SENIORALNA

Autor: JW, NIL/Rynek Seniora   29 lipca 2016 16:07


Cukier nie krzepi. NRL apeluje do rządu o działania ograniczające jego spożycie Naczelna Rada Lekarska apeluje do Rady Ministrów o wprowadzenie uregulowań, które ograniczą spożycie cukru przez Polaków. Fot Fotolia

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej zaapelowało do Rady Ministrów o podjęcie skutecznych działań ograniczających negatywne skutki zdrowotne związane ze spożyciem cukru. Jak przekonują amerykańscy naukowcy, oprócz otyłości czy próchnicy, żywność bogata w cukier powoduje jeszcze większe niż dieta wysokotłuszczowa zmiany w mikroflorze bakteryjnej, które mogą przyspieszać rozwój demencji.

Samorząd lekarski wskazuje, że zmniejszenie spożycia cukru jest najskuteczniejszą metodą przeciwdziałania m. in. otyłości. NRL zwraca uwagę, że przetworzona żywność oraz napoje zawierające dużo cukru są wszechobecne, a jednocześnie łatwo dostępne.

Jak zaznacza dr Maciej Hamankiewicz, prezes Naczelnej Rady Lekarskiej, rząd polski powinien mocniej niż obecnie wpływać na obniżenie spożycia cukru przez Polaków. Pierwszy krok został uczyniony poprzez wprowadzenie nowych zasad żywienia w szkołach, ale to kropla w morzu produktów niezdrowych dla dorosłych i dzieci.

Czytaj też: Badania: większe ryzyko demencji przy diecie bogatej w cukier

Źródłami cukrów tzw. dodanych, czyli niebezpiecznych dla zdrowia są, np.: soki i napoje owocowe, napoje energetyczne i witaminowe, słodzona herbata, słodycze, wyroby cukiernicze, ale także keczup, musztarda, pikle, desery mleczne, płatki śniadaniowe, rozpuszczalne kakao czy herbatki granulowane.

Jak wskazuje prof. Jan Duława, konsultant wojewódzki w dziedzinie chorób wewnętrznych, od samej służby zdrowia zależy nie więcej niż 20 proc. stanu zdrowia społeczeństwa. Jeżeli więc pominąć czynniki genetyczne, można stwierdzić, że zdrowie społeczeństwa zależy w ok. 50 proc. od sumy indywidualnych zachowań oraz w około 20-30 proc. od środowiska fizycznego i warunków społecznych, a więc od okoliczności, na które, przynajmniej teoretycznie, mamy wpływ.

Przestrzega, że nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu po paleniu papierosów jako czynnik ryzyka przedwczesnej umieralności.

Z kolei zdaniem prof. Macieja Małeckiego, prezesa Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, bardzo istotną, a jednocześnie niedocenianą kwestią, jest prawidłowy rozkład posiłków w trakcie doby. Prawidłowe żywienie powinno odbywać się według rozkładu: o godz. 8. powinniśmy spożywać 25 proc. z dobowych posiłków, o 10.30 - 10 proc., o 13.30 - 30 proc., o 15.30 - 10 proc., o 18. - 20 proc., a o 20.30 - 10%. Powinno się ograniczać tzw. cukry proste.

Prezydium Naczelnej Rady Lekarskiej uwzględniło w swoim apelu zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), aby obniżyć spożycie cukru do poziomu nieprzekraczającego 10 proc. dziennego spożycia kalorii, a docelowo nawet poniżej 5 proc.

Samorząd lekarski zaapelował do Rady Ministrów o przyjęcie oraz skuteczne wdrażanie w naszym kraju przepisów regulujących, m.in. kwestie ograniczenia reklamy i promocji żywności i napojów z dużą zawartością cukru, etykietowania żywności i napojów w taki sposób, aby informacje o zawartości cukru miały przejrzystą i łatwo zrozumiałą formę czy stosowania odpowiednich norm odżywczych w placówkach ochrony zdrowia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.