Żywność drukowana w 3D dla seniorów. Firmy już opracowały technologię
Autor: cordis.europa.eu, MK/Rynek Seniora   27 października 2015 14:41

Badania nad żywnością drukowaną w 3D przeznaczoną dla osób starszych, cierpiących na dysfagię - taki był cel wartego 3 mln euro projektu „Performance” realizowanego za unijne pieniądze przez konsorcjum 10 firm, m.in. z Niemiec i Holandii. Część rozwiązań opracowanych w czasie trwania projektu jest już przygotowywana do wprowadzenia na rynek.

Podczas konferencji podsumowującej projekt, która pod koniec minionego tygodnia odbyła się w Brukseli, jego autorzy wyjaśniali, że z perspektywy producentów żywność drukowana w 3D otwiera nieograniczone możliwości personalizacji produktów i opracowywania unikatowych preparatów żywnościowych w odpowiedzi na konkretne potrzeby dietetyczne.

Tego typu żywność może być również odpowiednią propozycją dla osób cierpiących na dysfagię, czyli trudności z żuciem i połykaniem, które często są następstwem udaru lub demencji.

W odróżnieniu od diet, które obecnie zalecane są w dysfagii, opierających się głównie na posiłkach typu purée i wstępnie przetartej żywności, koncepcja „Performance” odtwarza wygląd i smak „prawdziwej” żywności, tak aby zaspokoić potrzeby każdego pacjenta. Podczas konferencji członkowie zespołu realizującego projekt wyjaśnili, że w ramach opracowanej przez nich technologii „przetartej i ugniecionej żywność przywracana jest pierwotna forma, zapewniająca taką samą konsystencję i wygląd, obok dodatkowych korzyści zdrowotnych”.    

Żywność drukowana w 3D wzbogacana jest określonymi składnikami odżywczymi - odpowiednio do wzrostu, wagi, płci i niedoborów chorego. Cały proces jest w pełni zautomatyzowany, dzięki algorytmowi opracowanemu przez niemieckie przedsiębiorstwo informatyczne Sanalogic (jedna z firm uczestniczących w konsorcjum). Algorytm służy także do monitorowania stanu odżywienia każdego chorego i co tydzień automatycznie wzbogaca kolejne zamówienia na posiłki.

Jednym z zadań, jakie postawił przed sobą zespół było możliwie jak największe zbliżenie żywności drukowanej w 3D do pierwotnej formy żywności. - Drukowana żywność purée musi po wydrukowaniu być jędrna i wystarczająco płynna, aby być podawana z głowic drukujących – wyjaśniał podczas konferencji Pascal de Grood, założyciel i dyrektor generalny Foodjet, kolejnej firmy uczestniczącej w projekcie.

- Wykorzystaliśmy technologię opartą na druku wtryskowym. Substancja żelująca wspomaga kształtowanie przetartej i ugniecionej żywności. Z jednej strony substancja ta musi być kompatybilna z systemem drukującym, a z drugiej - system drukujący musi obsługiwać matryce spożywcze, takie jak mięso, węglowodany i warzywa - tłumaczył.

Jak działa system "Performance"? Zobaczysz TUTAJ

Uczestnicy projektu zapewniają, że system wykorzystuje wyłącznie naturalne składniki wraz z naturalnymi teksturami, aby wydrukowany posiłek był możliwie zbliżony do rzeczywistego.

Żywność „Performance” już przechodziła próby na rynku docelowym  - czyli w domach opieki. Sandra Forstner z firmy Biozoon, menadżerka projektu podczas konferencji tłumaczyła: - W tym tygodniu ponownie pojawiliśmy się w placówkach opiekuńczo-pielęgnacyjnych, aby zweryfikować poprawność koncepcji i przeprowadzić walidację, uzyskując jak dotychczas pozytywne wyniki wstępne.

W ramach degustacji test przeszedł cały system Performance - od zamawiania spersonalizowanych posiłków za pomocą specjalnie opracowanego oprogramowania po wytwarzanie i dostawę prototypowych produktów spożywczych, które są odgrzewane i podawane w domu opieki. Wstępne wyniki pokazują na ogół pozytywną reakcję na kształt, wygląd i smak posiłku: 54 proc. respondentów oceniło konsystencję posiłku jako dobrą, 79 proc. uważa, że posiłki są równomiernie podgrzane, a 43 proc. wybrałoby posiłek Performance.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.