
Niemieccy naukowcy z Uniwersytetu Jana Gutenberga w Moguncji - jednego z najstarszych i największych uniwersytetów w Niemczech - wykazali, że niektóre białka zawarte w pszenicy mogą powodować stany zapalne poza przewodem pokarmowym, w tym w węzłach chłonnych, nerkach, śledzionie i mózgu. Mogą także wzmacniać negatywne skutki astmy, reumatoidalnego zapalenia stawów czy stwardnienia rozsianego.
Większość dotychczasowych badań skupiała się na glutenie i jego wpływie na przewód pokarmowy - przypomina serwis kopalniawiedzy.pl. Niemieccy naukowcy postanowili przyjrzeć się nieco innej rodzinie białek - na warsztat wzięli inhibitory amylazy i trypsyny (ATI).
Badania wykazały, że białka te mogą powodować stany zapalne poza przewodem pokarmowym, w tym w węzłach chłonnych, nerkach, śledzionie i mózgu. Uczeni uważają, że ATI mogą przyczyniać się też do niezwiązanej z celiakią nietolerancji glutenu.
Czytaj też: Gluten to często wróg urojony
Zdobyto także dowody sugerujące, że ATI mogą pogarszać objawy takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, astma, niealkoholowe stłuszczenie wątroby czy toczeń rumieniowaty.
ATI stanowią nie więcej niż 4 proc. białek w pszenicy, jednak mogą wywoływać silne reakcje zapalne w układzie pokarmowym, które później przenoszą się na inne obszary organizmu.
Więcej: www.kopalniawiedzy.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych