
Spożywanie kofeiny, np. w postaci kawy, powoduje znacznie mniejsze ryzyko demencji i innych zaburzeń poznawczych u kobiet - wynika z badań opublikowanych na łamach "The Journals of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences".
Świadczą o tym wyniki Women's Health Initiative Memory Study, badań, podczas których gromadzono dane dotyczące 6467 kobiet po 65. r.ż. Naukowcy z Uniwersytetu Wisconsin-Milwaukee w USA analizowali w tej grupie zależność pomiędzy ilością spożywanej kofeiny a ryzykiem rozwoju demencji.
W ciągu trwających 10 lat obserwacji demencję lub ogólne zaburzenia poznawcze zdiagnozowano u 388 uczestniczek. Po zestawieniu danych naukowcy ustalili, że spożywanie ponad 261 mg kofeiny dziennie (2-3 filiżanki kawy) miało związek ze zmniejszeniem ryzyka demencji o 36 proc. w porównaniu z kobietami spożywającymi dziennie średnio 64 mg kofeiny.
- Rośnie liczba badań potwierdzających, że spożycie kofeiny może stanowić czynnik potencjalnie chroniący przed zaburzeniami poznawczymi. Jest to ekscytujące, biorąc pod uwagę fakt, że spożycie kofeiny jest łatwo modyfikowalnym czynnikiem dietetycznym z niewieloma przeciwwskazaniami. Dalsze badania pomogą nam lepiej zrozumieć mechanizmy leżące u podstaw ochronnego działania kofeiny - mówi prowadząca badania dr Ira Driscoll.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych