Badania: jedzenie ryb (ale nie smażonych) może przedłużyć życie

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   24 lipca 2018 10:39


Badania: jedzenie ryb (ale nie smażonych) może przedłużyć życie Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Spożywanie ryb i długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci - czytamy na łamach „Journal of Internal Medicine”.

Autorami artykułu (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/joim.12786) są naukowcy z Zhejiang University School of MedicineHangzhou w Chinach.

W badaniu udział wzięło ponad 240 tys. mężczyzn i ponad 180,5 tys. kobiet. Obserwowano ich losy przez 16 lat. W tym czasie zmarło 54 tys. mężczyzn oraz blisko 31 tys. kobiet. Analiza wykazała, że należeli oni do grupy najrzadziej spożywające ryby oraz zawarte z nich kwasy tłuszczowe omega-3

- Wysnuliśmy wniosek, że większe spożycie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzących z ryb jest istotnie związane z niższą śmiertelnością całkowitą - mówią autorzy pracy.

Porównując różnice pomiędzy uczestnikami spożywającymi najwięcej i najmniej mięsa ryb naukowcy obliczyli, że mężczyźni, którzy jedli ich najwięcej, mieli o 9 proc. niższą śmiertelność całkowitą, o 10 proc. niższą śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych, o 6 proc. niższą śmiertelność z powodu raka, o 20 proc. niższą śmiertelność z powodu chorób układu oddechowego i o 37 proc. niższą śmiertelność z powodu przewlekłej choroby wątroby, w porównaniu do panów, którzy unikali ryb.

U kobiet wartości te kształtowały się następująco: o 8 proc. niższa śmiertelność całkowita, o 10 proc. niższa śmiertelność z przyczyn sercowo-naczyniowych i o 38 proc. niższa śmiertelność z powodu choroby Alzheimera.

Poza tym okazało się, że spożywanie ryb smażonych nie wpływało w żaden sposób na śmiertelność mężczyzn, za to zauważalnie zwiększało ryzyko zgonu ze przyczyn sercowo-naczyniowych oraz z powodu chorób układu oddechowego u kobiet.

- Nasze odkrycia potwierdzają aktualne wytyczne dotyczące spożycia ryb, jednak potrzebne są dalsze badania i ustalenia, jeśli chodzi o sposób obróbki ryb i spożywanie ich w postaci smażonej - podsumowują naukowcy z Chin.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR