Badania: regularne jedzenie jogurtu może działać przeciwzapalnie

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   18 maja 2018 10:11


Badania: regularne jedzenie jogurtu może działać przeciwzapalnie Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Regularna konsumpcja jogurtu może pomóc w zredukowaniu poziomu przewlekłego stanu zapalnego w organizmie - wynika z analizy opublikowanej w "Journal of Nutrition".

Naukowcy z Uniwersytetu Wisconsin-Madison w USA sprawdzali wpływ jogurtu na zmniejszenie stanu zapalnego poprzez zapobieganie przenikaniu endotoksyn (toksyn prozapalnych produkowanych przez bakterie jelitowe) do układu krwionośnego.

W badaniach wzięło udział 120 kobiet przed menopauzą, z których połowę stanowiły kobiety otyłe. Połowa uczestniczek codziennie przez dziewięć tygodni spożywała około 340 gramów jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu, a pozostałe kobiety, stanowiące grupę kontrolną, spożywały niezawierający nabiału pudding.

W różnych momentach obserwacji naukowcy pobierali do badań próbki krwi w celu ustalenia poziomu endotoksyn oraz markerów stanu zapalnego. Okazało się, że w grupie spożywającej jogurt nastąpiła wyraźna poprawa parametrów związanych z regulowaniem stanu zapalnego, zwłaszcza białka TNF.

Na samym początku oraz pod koniec badań uczestniczkom podano jogurt lub pudding, a następnie posiłek o wysokiej zawartości tłuszczów i węglowodanów, dostarczający aż 900 kalorii. Analiza krwi wykazała, że przystawka w postaci jogurtu miała związek ze zmniejszeniem poziomu endotoksyn i markerów stanu zapalnego, a u otyłych kobiet także z poprawą metabolizmu glukozy, podczas gdy pudding nie przyniósł podobnych rezultatów.

- Nasze wyniki sugerują, że regularna konsumpcja jogurtu może działać przeciwzapalnie. Choć leki przeciwzapalne takie jak aspiryna, naproksen, hydrokortyzon czy prednizon, łagodzą przewlekłe stany zapalne, ich stosowanie ma swoje efekty uboczne. Dlatego też potrzebujemy dodatkowych metod, zwłaszcza bezpiecznych, łagodnych i możliwych do stosowania w perspektywie długoterminowej - komentuje prowadzący badania dr Brad Bolling.

Kolejnym krokiem badaczy będzie ustalenie, które składniki jogurtu odpowiadają za jego przeciwzapalne działanie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR