Badania: składniki dwóch popularnych przypraw pomagają w gorączce, bólu i stanach zapalnych



PAP/Rynek Seniora - 01 sierpnia 2016 12:33


Substancje będące naturalnymi składnikami rozmarynu i szałwii obniżają stan zapalny, zmniejszają ból i działają przeciwgorączkowo - potwierdzają włoscy i niemieccy naukowcy na łamach "British Journal of Pharmacology".

Diterpenoidy, a dokładnie karnozol i kwas karnozolowy, hamują aktywność dwóch enzymów ogrywających istotną rolę w powstawaniu stanu zapalnego, bólu i gorączki - odkryli naukowcy z Uniwersytetu Salerno (Włochy) oraz Uniwersytetu Friedricha Schillera w Jenie (Niemcy) podczas badania na myszach i ludzkich komórkach. Związki te można znaleźć w popularnych przyprawach ziołowych, gdyż wchodzą one w skład szałwii i rozmarynu.

- Wykazaliśmy, że karnozol i kwas karnozolowy - bioaktywne składniki ziół wykorzystywanych w kuchni i tradycyjnej medycynie - oddziałują na dwa podstawowe enzymy zapalne (5-LO i mPGES-1) - komentuje dr Giuseppe Bifulco, współautor badania. 

Zdaniem badaczy diterpenoidy mogą w przyszłości zastąpić obecnie stosowane leki i pomóc w terapii chorób zapalnych i nowotworów.