Badania: te proszki mają mieć 100 proc. owoców

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   19 października 2017 10:45


Badania: te proszki mają mieć 100 proc. owoców Technologia, którą opracowuje dr Michalska, ma zwiększyć zawartość owoców w proszku 100 proc. Fot. Marco Verch/Flickr.com (CC BY 2.0) (zdj. ilustracyjne)

Zamiast 4 jabłek - 2 łyżeczki proszku owocowego z naturalnymi związkami bioaktywnymi, witaminami i antyoksydantami - takie rozwiązanie będzie wkrótce możliwe. Nad technologią uzyskiwania owoców w proszku pracuje dr Anna Michalska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

Badaczka została w środę stypendystką polskiej edycji programu L'Oréal dla Kobiet i Nauki, organizowanego we współpracy z Polskim Komitetem do spraw UNESCO, Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Polską Akademią Nauk.

Proszki owocowe dostępne dzisiaj na rynku mają od 30 do 60 procent owoców. Technologia, którą opracowuje dr Michalska, ma tę zawartość zwiększyć do 100 procent.

Jak przekonuje dr Michalska, ideą jest przedłużenie sezonowości owoców tak, aby wszystkie dobroczynne związki w nich zwarte mogły być dostępne w łatwej i praktycznej formie przez cały rok. Owoce sezonowe to źródło wielu korzystnych dla zdrowia człowieka związków polifenolowych, w tym antyoksydantów.

- Zamknięcie ich w postaci proszku wymaga usunięcia wody, czego nie da się jednak zrobić bez zastosowania określonych procesów przetwórczych. Te z kolei skutkują degradacją wielu cennych związków. Opracowywane są więc różnego rodzaju metody suszenia, dzięki którym uda nam się zachować tych związków jak najwięcej - wyjaśniła naukowiec z Olsztyna.

Proszki owocowe o pożądanej zawartości związków biologicznie aktywnych mogą stanowić nie tylko źródło naturalnych składników odżywczych i witamin, mogą być również alternatywą dla stosowanych powszechnie w przemyśle spożywczym sztucznych dodatków czy suplementów.

Obecnie dr Michalska prowadzi pionierskie w skali kraju badania nad opracowaniem obróbki wstępnej i doborem odpowiedniego sposobu suszenia dla owoców popularnych w Polsce, tj. jabłek, śliwek, czarnej porzeczki, aronii i żurawiny.

Przy współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi Europy została stworzona technologia, która pozwala na otrzymanie proszków owocowych o pożądanej zawartości związków biologicznie aktywnych. Bez dodatku pogarszających jakość produktu nośników zawartość wybranych związków bioaktywnych może być wyższa nawet 100-krotnie w porównaniu do produktu z dodatkiem nośnika.

Badania dr Michalskiej skupiają się również wokół identyfikacji i oznaczania związków szkodliwych dla człowieka, które tworzą się podczas suszenia owoców, soków i wytłoków owocowych na proszki.

Opracowywany jest taki skład proszków owocowych, by zawierały jak najmniej substancji mogących działać negatywnie na zdrowie człowieka, a jak najwięcej związków mających korzystny wpływ, m.in. na układ immunologiczny. Takie kompozycje, niedostępne obecnie na rynku, będą mogły mieć szerokie zastosowanie w przemyśle rolno-spożywczym, a tym samym stanowić naturalny składnik naszej codziennej diety.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.