
Bakterie zamieszkujące jelita, czyli tzw. mikrobiom jelitowy, mogą stanowić przyczynę bólu i zapalenia stawów u osób otyłych - informuje pismo "JCI Insight".
Choroby stawów, często występujące u osób z otyłością, były dotychczas uważane w dużej mierze za konsekwencję nadmiernego obciążenia. Najnowsze badania naukowców z University of Rochester Medical Center w Nowym Jorku dowodzą jednak, że kluczowe znaczenie może mieć mikrobiom jelitowy, na który wpływa sposób odżywiania.
Prowadząc badania na myszach naukowcy zaobserwowali, że w jelitach otyłych gryzoni występowało więcej szkodliwych bakterii, niż u myszy o prawidłowej wadze. Prowadziło to do podwyższonego poziomu stanu zapalnego w organizmie, a w konsekwencji do bardzo szybkiego pogorszenia stanu chrząstki stawu kolanowego.
Myszom podawano pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu, stanowiący odpowiednik zachodniej diety "burgerowo-milkshake'owej". Po 12 tygodniach myszy stały się otyłe i stwierdzono u nich cukrzycę. W ich jelitach dominowały bakterie prozapalne, przy bardzo znikomej obecności korzystnych bakterii probiotycznych.
Ku zaskoczeniu naukowców podanie probiotyku w postaci oligofruktozy nie tylko przywróciło do normy skład mikrobiomu jelitowego, ale także zredukowało stan zapalny i wyeliminowało problemy ze stawami. W rezultacie stan jelit i stawów otyłych gryzoni nie różnił się od tego, który występował u myszy z prawidłową wagą.
Oligofruktoza stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych, takich jak bifidobakterie. Dostarczając ją, powodujemy rozrost kolonii tych bakterii oraz wypieranie szkodliwych mikrobów. To z kolei przekłada się na zmniejszenie stanu zapalnego w stawach kolanowych.
Otyłe myszy, którym podawano oligofruktozę, nadal były otyłe, a ich stawy dźwigały ten sam ciężar. Jednak stawy te były zdrowsze, a chrząstki chronione były przed uszkodzeniami - podkreślają autorzy.
Autorzy dodają, że bakterie, które chroniły stawy myszy przed zapaleniem, mogą różnić się od bakterii, które przyniosłyby podobny rezultat u ludzi. Podczas kontynuacji badań naukowcy zamierzają dokładniej przyjrzeć się tej zależności.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych