Bakterie jelitowe mogą powodować choroby stawów?

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   20 kwietnia 2018 13:02


Bakterie jelitowe mogą powodować choroby stawów? Podanie myszom probiotyku w postaci oligofruktozy zredukowało stan zapalny i wyeliminowało problemy ze stawami. Fot. Archiwum

Bakterie zamieszkujące jelita, czyli tzw. mikrobiom jelitowy, mogą stanowić przyczynę bólu i zapalenia stawów u osób otyłych - informuje pismo "JCI Insight".

Choroby stawów, często występujące u osób z otyłością, były dotychczas uważane w dużej mierze za konsekwencję nadmiernego obciążenia. Najnowsze badania naukowców z University of Rochester Medical Center w Nowym Jorku dowodzą jednak, że kluczowe znaczenie może mieć mikrobiom jelitowy, na który wpływa sposób odżywiania.

Prowadząc badania na myszach naukowcy zaobserwowali, że w jelitach otyłych gryzoni występowało więcej szkodliwych bakterii, niż u myszy o prawidłowej wadze. Prowadziło to do podwyższonego poziomu stanu zapalnego w organizmie, a w konsekwencji do bardzo szybkiego pogorszenia stanu chrząstki stawu kolanowego.

Myszom podawano pokarm o wysokiej zawartości tłuszczu, stanowiący odpowiednik zachodniej diety "burgerowo-milkshake'owej". Po 12 tygodniach myszy stały się otyłe i stwierdzono u nich cukrzycę. W ich jelitach dominowały bakterie prozapalne, przy bardzo znikomej obecności korzystnych bakterii probiotycznych.

Ku zaskoczeniu naukowców podanie probiotyku w postaci oligofruktozy nie tylko przywróciło do normy skład mikrobiomu jelitowego, ale także zredukowało stan zapalny i wyeliminowało problemy ze stawami. W rezultacie stan jelit i stawów otyłych gryzoni nie różnił się od tego, który występował u myszy z prawidłową wagą.

Oligofruktoza stanowi pożywkę dla korzystnych bakterii jelitowych, takich jak bifidobakterie. Dostarczając ją, powodujemy rozrost kolonii tych bakterii oraz wypieranie szkodliwych mikrobów. To z kolei przekłada się na zmniejszenie stanu zapalnego w stawach kolanowych.

Otyłe myszy, którym podawano oligofruktozę, nadal były otyłe, a ich stawy dźwigały ten sam ciężar. Jednak stawy te były zdrowsze, a chrząstki chronione były przed uszkodzeniami - podkreślają autorzy.

Autorzy dodają, że bakterie, które chroniły stawy myszy przed zapaleniem, mogą różnić się od bakterii, które przyniosłyby podobny rezultat u ludzi. Podczas kontynuacji badań naukowcy zamierzają dokładniej przyjrzeć się tej zależności.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR