Ban na frytki? UE chce zmienić sposób ich przyrządzania

ZDROWIE

Autor: tvn24.pl/Rynek Seniora   26 czerwca 2017 16:40


Ban na frytki? UE chce zmienić sposób ich przyrządzania Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Komisja Europejska zamierza zmienić sposób, w jaki przygotowywane są frytki. Ziemniak, zanim zostanie wrzucony na olej, miałby zostać zblanszowany - czyli na chwilę zanurzony w gorącej wodzie. Chodzi o zdrowie konsumentów.

Nową regulację Belgowie nazwali "banem na frytki". Blanszowanie ma zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, bo podczas smażenia w głębokim oleju i w wysokiej temperaturze tworzy się akrylamid, który może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Przeciwko pomysłowi już protestują Belgowie, wieszczący, że regulacja uśmierci przygotowywane w tradycyjny sposób frytki belgijskie. A te są smażone podwójnie - najpierw w niższej temperaturze, a potem w wyższej. To sprawia, że są kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

Belgijski minister turystyki Ben Weyts ocenił, że zmiany mogą mieć druzgocący wpływ na "kulturę frytek" - pisze tvn24bis.pl.

Margaritis Schinas, wypowiadając się w imieniu KE, twierdzi, że komisarze absolutnie nie mają na celu zakazać ani belgijskich, ani innych rodzajów frytek. Chcą tylko wpłynąć na proces produkcji żywności tak, aby ograniczyć wydzielanie szkodliwego akrylamidu.

Więcej: www.tvn24bis.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR