Chcemy jeść zdrowo, ale czy wiemy, co to znaczy?

ZDROWIE

Autor: RSX/Rynek Seniora   27 października 2016 10:50


Chcemy jeść zdrowo, ale czy wiemy, co to znaczy? Fot. theilr/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Jeśli jesteśmy tym co jemy, to nasze społeczeństwo powinno być coraz zdrowsze. Badania CBOS pokazują bowiem, że rośnie świadomość Polaków odnośnie tego co jemy - już 69% rodaków sprawdza datę ważności, a 71% skład produktów. Natomiast zdecydowana większość Polaków chciałaby bardziej dbać o swoje zdrowie i kondycję fizyczną, jednak brakuje im odpowiedniej wiedzy.

Ponad połowa badanych (54 proc.) uważa zdrowe odżywianie za jedno z najważniejszych działań, które należy podjąć aby poprawić stan swojego zdrowia. Polacy deklarują, że jedzą odpowiednią ilość produktów zbożowych, mięsa i przetworów mlecznych oraz odpowiednio nawadniają swój organizm. Co trzeci badany przyznaje jednak, że w jego diecie pojawia się zbyt dużo słodyczy oraz niezdrowych przekąsek.

Spotkania w gronie znajomych są okazją nie tylko do spędzania wolnego czasu, ale także wspólnego posiłku. Często oprócz przygotowanych wcześniej sałatek na stole lądują również niezdrowe przekąski. Badania Ipsos pokazują jednak, że i to powoli się zmienia. Już jedna trzecia badanych przyznaje, że w ciągu ostatniego półrocza ograniczyła jedzenie niezdrowych produktów, bądź zastąpiła je zdrowszymi odpowiednikami.

Nie wszyscy mają jednak wiedzę jak takich zmian dokonać. Z raportu przygotowanego przez Instytut Badawczy ARC Rynek i Opinia wynika, że 1/3 ankietowanych nie wie, które przekąski są zdrowe, a które nie. Z pomocą przychodzą dietetycy, którzy proponują, żeby chipsy czy paluszki, zastępować np. bakaliami, które są źródłem cennych witamin i minerałów.

- Suszone owoce są dobrą alternatywą dla innych przekąsek - niekorzystnych z punktu widzenia zasad racjonalnego żywienia - stwierdza dr Ewa Michota-Katulska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. - Ze względu na relatywnie wysoką wartość energetyczną i odżywczą mogą stanowić cenne uzupełnienie diety - szczególnie w przypadku osób aktywnych, są też polecane w żywieniu sportowców m.in. jako źródło węglowodanów, antyoksydantów i składników mineralnych oraz właściwości alkalizujące - wyjaśnia.

Według dr Magdaleny Zegan z Zakładu Żywienia Człowieka WUM, wśród suszonych owoców na szczególną uwagę zasługują te bez dodatku konserwantów.  Również popcorn można zaliczyć do zdrowych przekąsek, kiedy jest przygotowywany bez dodatków.

- Ziarno kukurydzy bogate jest w bezglutenowe białka, witaminy - a przede wszystkim witaminę E i beta-karoten - oraz selen, cynk i żelazo. Dużą rolę odgrywa również błonnik pokarmowy, który przyspiesza perystaltykę jelit, obniża wchłanianie cholesterolu i glukozy, tym samym działając prozdrowotnie - mówi dr inż. Beata Sińska z Zakładu Żywienia Człowieka WUM. 

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.