Chcesz mieć na starość umysł jak brzytwa? Jedz pomidory, marchewki, pomarańcze...

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   28 listopada 2016 12:14


Chcesz mieć na starość umysł jak brzytwa? Jedz pomidory, marchewki, pomarańcze... Niektóre karotenoidy sprzyjają nie tylko wyostrzeniu wzroku i opóźnieniu rozwoju chorób oczu, lecz także zachowaniu sprawnych funkcji poznawczych. Fot. Pawel Pawlowski/zelaznastudio.pl

Wyższe stężenie barwników roślinnych - luteiny i zeaksantyny - w organizmie starszych osób wiąże się z niższą aktywacją sieci neuronalnych podczas zapamiętywania – zawiadamia „Journal of the International Neuropsychological Society”.

Wygląda na to, że niektóre karotenoidy - substancje nadające kolor owocom i warzywom, w tym pomidorom, marchewkom, pomarańczom i szpinakowi - sprzyjają nie tylko wyostrzeniu wzroku i opóźnieniu rozwoju chorób oczu, lecz także zachowaniu sprawnych funkcji poznawczych u osób w podeszłym wieku.

Naukowcy z Uniwersytetu Georgii (USA) za pomocą obrazowania mózgu metodą funkcjonalnego rezonansu magnetycznego (fMRI) zmierzyli aktywność sieci neuronalnych u 43 osób w wieku 65-86 lat w trakcie zapamiętywania listy słów. Poprzez pomiar zagęszczenia barwników w plamce żółtej ocenili też poziom luteiny i zeaksantyny w ich organizmach.

Okazało się, że u uczestników z wyższym poziomem luteiny i zeaksantyny następowało mniejsze pobudzenie rejonów mózgu odpowiedzialnych za funkcje pamięci. Oznaczało to, że musiały one wkładać mniej wysiłku w wykonanie zadania.

- Z wiekiem następuje naturalne pogorszenie funkcjonowania mózgu, choć organ ten jest świetny w kompensowaniu strat. W celu utrzymania funkcji poznawczych na tym samym poziomie zwiększa on swoją aktywność. Z zewnątrz wygląda to tak, jakby każdy badany wkładał tyle samo wysiłku w zapamiętywanie słów, ale gdy zajrzy się do środka - staje się jasne, że u uczestników występują duże różnice w zależności od stężenia karotenoidów - wyjaśnia koordynator badania 

- W społecznym interesie leży poszukiwanie sposobów na złagodzenie spadku zdolności poznawczych u starszych osób w celu przedłużenia ich samodzielności. Zwiększenie poziomu luteiny i zeaksantyny poprzez modyfikację diety lub zażywanie suplementów może stanowić jedną z takich strategii - dodaje badacz.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.