
Pomarańcza to jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. O tym, że zawiera dużo witaminy C, wiedzą prawie wszyscy. Ma jednak też inne cenne składniki bardzo istotne dla naszego zdrowia.
Pomarańcze mają bardzo dużo witaminy C - wystarczy zjeść jedną, żeby dostarczyć organizmowi 100 proc. dziennej normy.
Pomarańcze zawierają również witaminę A i potas. Te dwie substancje wspomagają pracę narządów wzroku i obniżają ryzyko zachorowania na jaskrę czy zaćmę.
Biała skórka między kawałkami pomarańczy to kopalnia cennych flawonoidów - zauważa gazeta.pl. A te pomagają w leczeniu hemoroidów, krwawień podskórnych oraz żylaków . Przypisuje się im również działanie uodparniające, ułatwiają także przyswajanie witamin. Zapobiegają utlenianiu witaminy C, zwiększając tym samym jej skuteczność. Chronią przez zakrzepami, które stanowią jedną z głównych przyczyn występowania udaru mózgu.
Pomarańcza nie jest tucząca - jeden owoc to ok. 100 kcal. Zawarty w tych cytrusach błonnik zapobiega zaparciom i wzdęciom oraz stymuluje przemianę materii.
Jak wybrać najlepszą pomarańczę w sklepie? Należy zwracać uwagę nie tylko na ich wygląd, lecz także wagę. Ciężkie egzemplarze są zwykle soczyste i świeże, lekkie zaś wysuszone i starsze. Skórka idealnej pomarańczy powinna być gładka i nasycona kolorem. Owoc warto zjeść dość szybko - w warunkach domowych przetrwa maksimum miesiąc.
Więcej: www.zdrowie.gazeta.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych