
Według ekspertów truskawki to jedne z najzdrowszych na świecie składników naszej diety. Mają więcej witaminy C niż pomarańcze, działają antyrakowo, przeciwzapalnie i mogą zmniejszyć ryzyko utraty wzroku przez osoby starsze.
- Spokojnie można stwierdzić, że truskawki chronią nasze serce, mają też działanie przeciwzapalne i właściwości antyrakowe - wszystko w jednym. Zaliczane są do jednych z najzdrowszych pokarmów na świecie - ocenia znany brytyjski dietetyk Nigel Denby.
Truskawki mają nie tylko działanie antyrakowe. Chronią nas przed pogorszeniem się wzroku. Badania opublikowane przez Archives of Opthalmology wykazały, iż jedzenie trzech lub więcej porcji owoców tak bogatych w witaminę C jak truskawki, może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku przez osoby starsze.
Truskawki zawierają duże ilości błonnika, który zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, wysokiego ciśnienia krwi, czy zaburzeń jelitowych. Dojrzałe, które zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego, są najlepsze dla jelit.
Ale uwaga! Należy pamiętać, że truskawki są jednym z najbardziej alergicznych owoców. Skutki takiej alergii mogą być łagodne, ale i mogą bardzo zagrozić życiu.
Jedna szklanka (144 g) truskawek ma ok. 45 kcal.
Polska jest trzecim producentem truskawek w Europie.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych