
Cukier jest obecnie tak rozpowszechniony, że często nawet nie zdajemy sobie sprawy, że go spożywamy. Producentom żywności przynosi korzyści, ale konsumentom - olbrzymie zdrowotne straty.
Cukier jest jedną z najczęściej spożywanych substancji na świecie - zauważa tvn24.pl. Dlaczego producenci żywności tak chętnie dodają go do swoich produktów? Ponieważ poprawia konsystencję i smak, nawet tych wytrawnych. Znajduje się on nie tylko w przekąskach i napojach, lecz także np. w fermentowanych napojach mlecznych, zupach, sosach, ketchupie czy daniach gotowych.
Dr Daniel Śliż podczas tegorocznego Festiwalu "Przemiany", który odbył się w warszawskim Centrum Nauki Kopernik, przypominał, że nasi przodkowie 10 tys. lat temu spożywali 200 gramów cukru na rok, tymczasem obecnie przeciętny Amerykanin zjada 200 gramów cukru... ale dziennie.
Podczas trawienia cukru nasz organizm wyjaławia się ze składników mineralnych. Spożywanie cukru powoduje wahania hormonów, które powodują chęć dalszej i większej konsumpcji.
Czytaj też: Cukier sprzyja depresji u kobiet po menopauzie
Liczne badania dowodzą, że cukier może powodować choroby serca, przyśpieszać starzenie się organizmu i upośledzać funkcje mózgu. Co ciekawe, cukier ma podobny do alkoholu, toksyczny wpływ na naszą wątrobę.
Nie tylko cukier jest niezdrowy, lecz także niektóre pokrewne mu substancje słodzące, m.in. coraz częściej wykorzystywany przez producentów żywności syrop glukozowo-fruktozowy.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zachęca, by zdecydowanie ograniczyć cukier w diecie. Kiedyś norma w Polsce wynosiła ok. 6-7 łyżeczek, teraz już jest to tylko połowa tej ilości.
Więcej: www.tvn24.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych