
ZDROWIE
Dieta bogata w produkty zawierające wysoko przetworzone węglowodany - np. biały chleb, słodycze czy słodzone napoje - ma związek z wyższym ryzykiem depresji u kobiet po menopauzie.
Naukowcy pod kierunkiem dr. Jamesa Gangwischa z Columbia University Medical Center w Nowym Jorku przeprowadzili badania wśród ponad 70 tys. kobiet po menopauzie. Zebrano dane na temat indeksu glikemicznego spożywanych przez nie co dzień pokarmów, ładunku glikemicznego (pozwala ocenić jak bardzo wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu porcji danego produktu) oraz ilości różnych rodzajów węglowodanów w diecie (jak glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza - cukier obecny w mleku, skrobia i inne). Kobiety wykonywały również test pozwalający ocenić objawy depresji.
Okazało się, że im wyższy był indeks glikemiczny posiłków oraz im więcej w diecie kobiet było cukrów prostych i produktów z ziarna oczyszczonego (rafinowanego), tym bardziej były one narażone na depresję. Panie, których dieta miała najwyższy indeks glikemiczny były o 22 proc. bardziej zagrożone depresją w porównaniu z tymi, których dieta miała najniższy indeks glikemiczny. Podobny wzrost ryzyka obserwowano, gdy pod uwagę wzięto spożycie cukrów prostych.
Z kolei spożywanie większych ilości błonnika, produktów z pełnego ziarna, z mleka, warzyw i owoców (ale nie soków owocowych) było związane z niższym ryzykiem depresji.
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych