
Flawanole zawarte w kakao i czekoladzie pozytywnie wpływają na funkcjonowanie poznawcze człowieka, powodując natychmiastowe wzmocnienie pamięci roboczej u młodych osób i zapobiegając spadkowi sprawności umysłowej u seniorów - informuje „Frontiers in Nutrition”.
Z przeglądu badań dokonanego przez naukowców z University of L'Aquila (Włochy) wynika, że konsumpcja flawanoli - substancji o działaniu antyoksydacyjnym występujących w dużych ilościach w ziarnach kakaowca - w ciągu dwóch godzin poprawia funkcjonowanie pamięci roboczej niezbędnej do wykonywania bieżących operacji umysłowych oraz usprawnia proces przetwarzania informacji o charakterze wizualnym.
Zjedzenie kakao lub czekolady zapobiega również obniżeniu sprawności umysłowej po nieprzespanej nocy - ale tylko w przypadku kobiet.
Natychmiastowe efekty działania flawanoli u młodych osób można zaobserwować jednak tylko przy wykorzystaniu wymagających testów poznawczych. Podczas wykonywania łatwych zadań subtelne różnice pomiędzy badanymi zanikają.
Jeśli chodzi o długotrwałe spożywanie czekolady, najwięcej badań na ten temat przeprowadzono wśród osób w podeszłym wieku. Ich wyniki pozwalają stwierdzić, że regularna konsumpcja flawanoli, trwająca od 5 dni do 3 miesięcy, sprzyja wzmocnieniu funkcji poznawczych, takich jak uwaga, szybkość przetwarzania informacji, pamięć robocza i płynność słowna.
Najsilniejszy wpływ flawanoli obserwuje się u seniorów, którzy doświadczyli już pierwszych oznak spadku sprawności umysłowej (np. ubytków pamięci, itp.).
"Wyniki te sugerują, że flawanole zawarte w kakao, poprzez wzmocnienie funkcji poznawczych, mogą chronić przed spadkiem sprawności umysłowej najbardziej narażonych członków populacji" - komentują badacze. "Flawanole zawarte w kakao mają pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia i mogą zwiększać przepływ krwi w zakręcie zębatym wchodzącym w skład hipokampa - struktury, która jest szczególnie podatna na starzenie się i może stanowić źródło problemów z pamięcią" - dodają.
Jaki z tego płynie wniosek? Nie należy unikać spożywania czekolady i kakao. Zaleca się wręcz, by spożywać te produkty regularnie, ale jednocześnie pamiętać, że są to przekąski kaloryczne i mogące zawierać dodatkowe składniki, np. cukier, które nie są już tak korzystne dla zdrowia. Dlatego najlepiej wybierać czekoladę gorzką.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych