Czekolada zapobiega spadkowi sprawności umysłowej u seniorów

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   06 lipca 2017 12:34


Czekolada zapobiega spadkowi sprawności umysłowej u seniorów Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Flawanole zawarte w kakao i czekoladzie pozytywnie wpływają na funkcjonowanie poznawcze człowieka, powodując natychmiastowe wzmocnienie pamięci roboczej u młodych osób i zapobiegając spadkowi sprawności umysłowej u seniorów - informuje „Frontiers in Nutrition”.

Z przeglądu badań dokonanego przez naukowców z University of L'Aquila (Włochy) wynika, że konsumpcja flawanoli - substancji o działaniu antyoksydacyjnym występujących w dużych ilościach w ziarnach kakaowca - w ciągu dwóch godzin poprawia funkcjonowanie pamięci roboczej niezbędnej do wykonywania bieżących operacji umysłowych oraz usprawnia proces przetwarzania informacji o charakterze wizualnym.

Zjedzenie kakao lub czekolady zapobiega również obniżeniu sprawności umysłowej po nieprzespanej nocy - ale tylko w przypadku kobiet.

Natychmiastowe efekty działania flawanoli u młodych osób można zaobserwować jednak tylko przy wykorzystaniu wymagających testów poznawczych. Podczas wykonywania łatwych zadań subtelne różnice pomiędzy badanymi zanikają.

Jeśli chodzi o długotrwałe spożywanie czekolady, najwięcej badań na ten temat przeprowadzono wśród osób w podeszłym wieku. Ich wyniki pozwalają stwierdzić, że regularna konsumpcja flawanoli, trwająca od 5 dni do 3 miesięcy, sprzyja wzmocnieniu funkcji poznawczych, takich jak uwaga, szybkość przetwarzania informacji, pamięć robocza i płynność słowna.

Najsilniejszy wpływ flawanoli obserwuje się u seniorów, którzy doświadczyli już pierwszych oznak spadku sprawności umysłowej (np. ubytków pamięci, itp.).

"Wyniki te sugerują, że flawanole zawarte w kakao, poprzez wzmocnienie funkcji poznawczych, mogą chronić przed spadkiem sprawności umysłowej najbardziej narażonych członków populacji" - komentują badacze. "Flawanole zawarte w kakao mają pozytywny wpływ na kondycję układu krążenia i mogą zwiększać przepływ krwi w zakręcie zębatym wchodzącym w skład hipokampa - struktury, która jest szczególnie podatna na starzenie się i może stanowić źródło problemów z pamięcią" - dodają.

Jaki z tego płynie wniosek? Nie należy unikać spożywania czekolady i kakao. Zaleca się wręcz, by spożywać te produkty regularnie, ale jednocześnie pamiętać, że są to przekąski kaloryczne i mogące zawierać dodatkowe składniki, np. cukier, które nie są już tak korzystne dla zdrowia. Dlatego najlepiej wybierać czekoladę gorzką.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR