
Naukowcy z USA przeanalizowali dane zebrane od 54 762 kobiet, które wzięły udział w trwającym ponad 30 lat badaniu Nurses’s Health Study. Analizowano powiązania między zwyczajami żywieniowymi uczestniczek a obniżeniem ich sprawności fizycznej. Co wyniknęło z badań?
Przede wszystkim podkreślono, że to ogólna jakość diety, a nie poszczególnych pokarmów, może mieć większy wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia fizycznych zaburzeń czynnościowych. Według badań pozytywny wpływ na sprawność fizyczną ma większe spożycie owoców i warzyw, ograniczenie napojów słodzonych cukrem, tłuszczów trans i sodu oraz umiarkowane spożycie alkoholu.
Jakie pokarmy warto jeść?
W latach 1992-2008, badanym kobietom zadawano pytania dotyczące ich sprawności fizycznej, w tym ich zdolności do wykonywania podstawowych czynności życia codziennego. Artykuł z Journal of Nutrition przedstawia wyniki analizy powiązań między zwyczajami żywieniowymi uczestniczek badania, a obniżeniem ich sprawności fizycznej. Do oceny jakości diety, naukowcy posłużyli się wskaźnikiem Alternative Healthy Eating Index (AHEI-2010), który obejmuje produkty i składniki odżywcze obniżające ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.
- Wyniki tego badania potwierdzają dotychczasowe tezy o korzystnym wpływie właściwie zbilansowanej diety na ogólne zdrowie kobiet. Konieczne są jeszcze dodatkowe badania, aby lepiej zrozumieć, w jaki sposób dieta i styl życia mogą pozytywnie wpływać na zdrowie i dobre samopoczucie w starszym wieku - mówi dr Francine Grodstein, wykładowca Brigham and Women’s Hospital, Harvard Medical School.
Jeśli chodzi o konkretne pokarmy, to najkorzystniejsze działanie stwierdzono w przypadku większego spożycia pomarańczy, soku pomarańczowego, jabłek, gruszek, sałaty masłowej, sałaty rzymskiej i orzechów włoskich.
Jeśli orzechy, to najlepiej włoskie
Spożywanie chociażby 1-2 porcji orzechów tygodniowo (1/4 szklanki na porcję) wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia upośledzenia sprawności fizycznej oraz większą zdolnością do zachowania samodzielności w procesie starzenia.
Orzechy włoskie mają wiele właściwości, które mogą przynosić korzyści zdrowotne. Wyróżniają się spośród innych orzechów tym, że składają się głównie z tłuszczów wielonienasyconych (13 g z 30g), takich jak kwas a-linolenowy (ALA), czyli kwas tłuszczowy omega-3 pochodzenia roślinnego. To również jedyne orzechy zawierające znaczące ilości ALA - 2,5 g w 1 porcji (30 g) orzechów.
Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych owoce orzecha włoskiego zalecane są w diecie przeciwmiażdżycowej. Dieta bogata w orzechy włoskie może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych