
W nadciśnieniu tętniczym dieta powinna być zarówno niskokaloryczna, jak i bogata w węglowodany. Jednak nie mniej ważne są też inne zasady.
O podstawach właściwej diety przy nadciśnieniu tętniczym pisze Gazeta Wyborcza. Jakie są jej główne reguły?
1. Ograniczenie wartości energetycznej posiłków do 1700-2000 kcal/dobę działa terapeutycznie. Należy ograniczyć tłuszcze zwierzęce i nie można też spożywać zbyt dużo białka - jego nadmiar podnosi ciśnienie.
2. Ciśnienie obniża dieta bogata w węglowodany. Najlepiej spożywać nie słodycze, ale dobrej jakości makarony, brązowy ryż, a także ziemniaki.
3. Należy obniżyć spożycie sodu do ok. 1-3 g na dobę (jedna łyżeczka kuchenna to 5 g). Sól kuchenną można zastąpić solą potasową i przyprawami - czosnkiem (naturalnie obniża ciśnienie), majerankiem, bazylią, estragonem, zieloną pietruszką, koperkiem.
4. Polecane są pokarmy lekkostrawne, gotowane, duszone bez tłuszczu, pieczone w folii.
5. W nadciśnieniu wskazane są warzywa i owoce bogate w potas: banany, brzoskwinie, czarne porzeczki, brukselka, czosnek, szpinak, pomidory, ziemniaki.
6. Do diety można włączyć otręby pszenne i owsiane - zawierają potas i błonnik rozpuszczalny, który wpływa na zmniejszenie stężenia cholesterolu i glukozy we krwi.
7. Należy spożywać potrawy bogate w kwasy omega-3 (np. orzechy włoskie).
8. Alkohol podnosi ciśnienie, więc nie należy go nadużywać.
Więcej: www.wyborcza.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych