Dieta niskowęglowodanowa korzystna dla kobiet po menopauzie?

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   05 grudnia 2016 15:16


Dieta niskowęglowodanowa korzystna dla kobiet po menopauzie? Zazwyczaj ćwiczenia pomagają zmniejszać insulinooporność i obniżają poziom cukru we krwi. Fot. nrkbeta/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Ograniczenie węglowodanów w diecie może spowodować korzystne zmiany w metabolizmie u kobiet po menopauzie - informują naukowcy z Uniwersytetu Michigan, których wnioski publikuje pismo "PLOS One".

Badania wykazały, że panie stosujące przez 24 godziny dietę niskowęglowodanową, miały o 30 proc. większą wrażliwość na insulinę po posiłku w porównaniu z kobietami spożywającymi posiłki zawierające 60 proc. węglowodanów.

Do badań rekrutowano 32 zdrowe kobiety po menopauzie w wieku 50-65 lat. Żadna z nich nie miała zdiagnozowanej cukrzycy lub stanu przedcukrzycowego. Uczestniczki podzielono na cztery grupy w zależności od poziomu węglowodanów w diecie oraz aktywności fizycznej.

Kobiety na diecie niskowęglowodanowej spożywały posiłki zawierające 30 proc. węglowodanów, 25 proc. białka i 45 proc. głównie zdrowych tłuszczów.

Grupa wysokowęglowodanowa spożywała 60 proc. węglowodanów, 15 proc. białka i 25 proc. tłuszczów.

Kobiety spożywały skomponowaną przez badaczy kolację, a następnego dnia dwa kolejne posiłki (rano i około 17:00). We wszystkich grupach każdy z posiłków dostarczał około 800 kalorii.

Dwie grupy wykonywały przez dwie godziny dziennie ćwiczenia fizyczne o umiarkowanej intensywności. Trening kończył się godzinę przed posiłkiem. Dwie pozostałe grupy nie były aktywne fizycznie.

Zazwyczaj ćwiczenia pomagają zmniejszać insulinooporność i obniżają poziom cukru we krwi. Te badania wykazały jednak, że wykonywanie ćwiczeń przed posiłkiem prowadzi do podniesienia poziomu glukozy w godzinach wieczornych - zauważają naukowcy.

- Podczas ćwiczeń potrzebujemy energii. Aktywne są wówczas hormony sprzyjające uwalnianiu glukozy z wątroby. Większość tkanek organizmu staje się wtedy insulinooporna, by umożliwić wykorzystanie tej glukozy przez mózg i mięśnie - tłumaczy autorka badań dr Katarina Borer. - Jeśli cały uwolniony cukier nie zostanie wykorzystany podczas treningu, jego poziom we krwi pozostanie podwyższony.

Badaczka dodaje, że ćwicząc po posiłku korzystamy z "paliwa" dostarczonego przez to co zjedliśmy, dzięki czemu nie musimy korzystać z pomocy wątroby. Dlatego też zaleca wykonywanie ćwiczeń po upływie około 40 minut od posiłku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.