Dieta płynna - co można jeść będąc na diecie płynnej?



Artykuł promocyjny dostarczony przez Scoop Sp. z o.o. - 19 sierpnia 2019 13:54


Operacja, gorszy stan zdrowia to często sytuacje wymuszające zmianę sposobu, w jaki odżywiamy się na co dzień. Jedną z modyfikacji jadłospisu może być dieta płynna. Dowiedz się na czym polega i jakie produkty są w niej dopuszczalne.

Dieta płynna stosowana jest często u osób, u których występują wymioty, nudności czy biegunka, a także w innych przypadkach według wskazań lekarza. Dieta płynna po operacji jest natomiast zalecana zazwyczaj przed wprowadzeniem diety lekkostrawnej. Jej celem jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów tak, aby zapobiec odwodnieniu. Dieta ta w swojej podstawowej formie nie dostarcza jednak odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych, dlatego powinna być stosowana przez krótki okres czasu.

Charakterystyka diety płynnej
Dieta płynna, co jeść, aby spełnić jej zalecenia? W skład diety płynnej mogą wchodzić jak sama nazwa mówi tylko płyny. Dozwolone jest zatem spożywanie wody przegotowanej, wody mineralnej niegazowanej, słabej herbaty bez cukru, mięty czy naparu z rumianku. Ponadto najczęściej podaje się przetarty przez gęste sito kleik na bazie kaszy jęczmiennej, ryżu lub płatków owsianych. Jeśli nie ma przeciwskazań dopuszczalny jest także chudy rosół z cielęciny lub drobiu bez dodatków. Dieta składająca się tylko z płynów powinna być stosowana krótko, najlepiej nie dłużej niż 1-2 dni. Dłuższe jej stosowanie może przyczynić się do rozwoju niedożywienia. Z tego względu tak szybko, jak to możliwe choremu, który nie może spożywać posiłków o stałej konsystencji, wprowadza się tzw. dietę płynną wzmocnioną.

Czym jest dieta płynna wzmocniona
Dieta płynna w tak zwanej formie wzmocnionej ma na celu już nie tylko dostarczenie płynów, ale także energii i składników odżywczych. Jest ona stosowana u tych osób, które z jakiś przyczyn muszą przyjmować pokarmy w formie płynnej, stąd też jednym z najważniejszych ich założeń jest miksowanie, rozcieńczanie i rozdrabnianie każdego produktu, tak aby miał formę płynną lub półpłynną. Do przygotowania posiłków wykorzystuje się takie produkty jak drobne kasze w formie kleików, pieczywo pszenne, mleko, ser biały homogenizowany, jaja gotowane, chude gatunki mięs, chude ryby, masło, olej rzepakowy, oliwę z oliwek, większość delikatnych gotowanych warzyw i owoców, a także soki warzywne i owocowe. Niewskazane są natomiast wszystkim tłuste produkty, jak tłuste mięsa i ryb, smalce, śmietana, żółty i topiony ser. Zabronione są również warzywa cebulowe, kapustne, a także nasiona roślin strączkowych, gruszki, śliwki, ostre przyprawy, ciemne pieczywo, grube kasze, orzechy i czekolada. Posiłki powinny być gotowane.

Powrót do formy
Jeśli stosowanie diety płynnej wzmocnionej zostanie zalecone przez dłuższy czas albo na skutek jej stosowania masa ciała osoby chorej spada, warto rozważyć z lekarzem wprowadzenie do jadłospisu dodatkowego wsparcia. Może być nim żywienie medyczne. Ma ono nie tylko płynną formę, ale ponadto w niewielkiej objętości zawiera wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Przykładem może być doustny preparat odżywczy Resource 2.0, który w objętości 200 ml zawiera aż 400 kcal i 18 g białka tak ważnego podczas procesu rekonwalescencji. Ponadto jest kompletny pod względem odżywczym, czyli dzięki zawartości wszystkich potrzebnych składników może nawet stanowić jedyne źródło pożywienia.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. Stosować pod kontrolą lekarza. Resource 2.0: Do postępowania dietetycznego w stanach niedożywienia i/lub w przypadku ryzyka niedożywienia.