Dieta pudełkowa: ile kosztuje i na czym polega?



Gazeta Wyborcza/Rynek Seniora - 22 listopada 2016 11:30


Z cateringu dietetycznego, czyli tzw. jedzenia pudełkowego, korzystają osoby, które nie mają czasu bądź chęci na samodzielne gotowanie, chcą schudnąć, zdrowo się odżywiać lub potrzebują diety leczniczej albo specjalnej - np. bezglutenowej. Firmy oferujące tego typu jedzenie wyrastają jak grzyby po deszczu. Jak wybrać tę solidną?

Na czym polega catering dietetyczny? Zgłaszamy się do firmy, gdzie dietetyk lub odpowiednio przeszkolony pracownik zbiera od nas podstawowe informacje (waga, wzrost, cel diety), a następnie dobiera dietę - pełnowartościową (gdy zależy nam tylko na zdrowym odżywianiu), redukcyjną (gdy chcemy schudnąć), specjalną (np. bezglutenową) lub leczniczą (gdy mamy jakieś schorzenia). Potem już tylko wystarczy zapłacić i czekać na dostawy - opisuje Gazeta Wyborcza. 

Codziennie rano kurier przywozi pod wskazany adres paczkę z posiłkami na cały dzień. Rola klienta sprowadza się do podgrzania i konsumpcji "pudełek".

Ile kosztuje catering dietetyczny? Cena dziennego zestawu waha się od 50 do 76 zł i zależy od firmy, długości abonamentu i kaloryczności diety. Im więcej kalorii, tym droższe "pudełka". Za miesięczny zestaw zapłacimy 1-1,5 tys. zł. Najdroższe są diety dla osób z problemami zdrowotnymi. 

Wybierając catering, nie myślmy tylko o pieniądzach, ale sprawdźmy, za jakiej jakości jedzenie płacimy firmie, która nam je dostarcza. Najlepiej zamówić sobie zestaw testowy i zwrócić uwagę na ilość i jakość jedzenia, jego świeżość oraz opakowanie. Warto także pooglądać na Facebooku zdjęcia posiłków danych firm - ale te "realne", a nie pochodzące np. z sesji zdjęciowych. Widać wtedy także ilość jedzenia i można porównać różne cateringi.

Więcej: www.wyborcza.biz