
Za pomocą odpowiedniego żywienia można uniknąć ok. 30 proc. przeróżnych chorób, w tym: cukrzycy, osteoporozy, chorób układu krążenia - wskazuje w wywiadzie Eliana Liotta, współautorka książki "Dieta Smartfood". To również eliksir młodości potwierdzony naukowo.
Lucilla Titta, ekspert ds. żywienia od sześciu lat zajmuje się koordynacją projektu smartfood pod patronatem Europejskiego Instytutu Onkologicznego. Na pytanie, czym jest dieta "smartfood", odpowiada:
- Dieta smartfood, to dieta oparta na podstawach naukowych. Istnieją dowody na to, że w pożywieniu obecne są molekuły, które "wchodzą w dialog", czyli oddziaływują na nasze geny. Oznacza to, że mogą one pobudzać geny długiego życia, a stopować geny starzenia. Takie jest ogólne założenie tej diety. Wyróżniamy w niej 20 produktów, które stanowią grupę "longevity" - czyli grupę produktów wpływających na długość naszego życia. Druga grupa to produkty określane mianem "protective", czyli produkty ochronne. W tej grupie znajdują się kategorie produktów np. owoce, warzywa, nasiona oleiste. Jedzenie ich w odpowiedniej częstotliwości i w odpowiednich ilościach mają również wpływ ochronny na nasze zdrowie i życie.
Czy dojrzeliśmy do tego, żeby odżywiać się mądrze? Czy można powiedzieć, że dieta smartfood jest złotym środkiem między dietetycznym eliksirem młodości a racjonalnym żywieniem? Te wątpliwości stara się rozwiać Eliana Liotta, dziennikarka "Corriere della Sera".
Mówi: - Faktycznie przez lata pojęcie "dieta" zostało wypaczone i jest ono dalekie od tego, czym ona jest w rzeczywistości, czyli sposobem odżywiania się. Z drugiej strony, pamiętajmy, że nadwaga nie jest tylko kwestią estetyczną. Niedopinające się spodnie powodują stres, złe samopoczucie, dyskomfort, ale przede wszystkim jest to istotna kwestia zdrowotna. Nadwaga i otyłość przyczyniają się do wielu chorób.
O tym, jak ważny, w przypadku zdrowego żywienia, jest przekaz medialny, szczególnie w kontekście licznych, niekiedy sprzecznych informacji dotyczących odżywiania, mówi:
- Mamy ogromną ilość informacji, jak również błędów i pomyłek w nich przekazywanych. Tym bardziej, że każdego roku pojawiają się kolejne modne diety - proteinowe, zgodne z grupą krwi, itd. W zalewie tych informacji umyka nam jedna, najważniejsza - za pomocą odpowiedniego żywienia można uniknąć ok. 30 proc. przeróżnych chorób, w tym: cukrzycy, osteoporozy, chorób układu krążenia.
Dodaje:
- Superfoods to składniki, które są wyjątkowo wychwalane ze względu na nadzwyczajne właściwości zdrowotne. Tak naprawdę ich działanie nie ma żadnego potwierdzenia naukowego. Oczywiście nie należy podważać ich wpływu, ale nie należy go przeceniać. Zwykle są to produkty egzotyczne, bardzo drogie i co najważniejsze mające doskonały marketing. Natomiast smartfoods to produkty, które mamy w zasięgu ręki, nie są drogie, korzystamy z nich każdego dnia i - co najważniejsze - ich działanie jest potwierdzone naukowo.
Rozmawiała: Monika Dzwonnik (PAP Life)
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych