Dieta: spożywanie posiłków we wczesnych porach dnia pomaga w odchudzaniu

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   01 lutego 2017 15:21


Dieta: spożywanie posiłków we wczesnych porach dnia pomaga w odchudzaniu Badania wykazały, że osoby, które spożywały wszystkie posiłki między 8. a 14., spalały około 6 proc. więcej tłuszczu. Fot. with wind/Flickr.com (CC BY 2.0)

Okazuje się, że ważne jest nie tylko to, co jesz, ale również, kiedy. Jak wskazują badania spożywanie posiłków w określonym przedziale czasowym pozwala lepiej kontrolować wagę.

Jak wskazują badania przeprowadzone przez specjalistów z University of Alabama w Birmingham, osoby, które swój ostatni posiłek w ciągu dnia konsumowały wczesnym popołudniem wykazywały mniejsze napady głodu i spalały nieco więcej tkanki tłuszczowej niż osoby, które jadły przez cały dzień.

- Nie zawsze i nie każdy może kontrolować swoją dietę, jednak każdy z nas ma kontrolę nad tym, kiedy i ile je. Im więcej posiłków spożyjemy we wcześniejszych porach dnia, tym lepiej - przekonuje Courtney Peterson, autorka badania i profesor nauk żywieniowych z University of Alabama w Birmingham. Czas posiłków może mieć znaczenie, ze względu na zegar biologiczny naszego organizmu, przez co niektóre czynności lepiej wykonywać w pewnych określonych przedziałach czasowych, wyjaśnia ekspert.

Na potrzeby badania, grupa ochotników przetestowała dwa schematy żywieniowe. Jeden z nich zakładał spożywanie posiłków między godziną 8. a 14., drugi schemat nawiązywał do tradycyjnego modelu żywienia - 8-20. W obu przypadkach badani jedli dokładnie tę samą ilość kalorii.

Badania wykazały, że osoby, które spożywały wszystkie posiłki między 8. a 14., spalały około 6 proc. więcej tłuszczu. Choć spożywanie ostatniego posiłku o godzinie 14 wydaje się ekstremalne, Peterson wskazuje, że taki schemat żywienia można dostosować do własnych potrzeb. Proponuje, aby ostatni posiłek spożywać np. o godzinie 16., albo nieco zmienić model żywienia.

- Jeśli chcesz przetestować taki model żywienia, możesz zaplanować swoje posiłki w przedziale czasowym pomiędzy godziną 8. a 16. Takie rozwiązanie wydaje się bardziej osiągalne. Inną strategią może być trzymanie się dotychczasowego harmonogramu posiłków, jednak wprowadzenie drobnych zmian w ilości jedzenia. Śniadanie i lunch można uczynić najbardziej obfitym posiłkiem w ciągu dnia, obiad i kolację powinny być nieco lżejsze" - wyjaśnia.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.