Dietetyczne napoje niebezpieczne szczególnie dla seniorek

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   19 lutego 2019 14:31


Dietetyczne napoje niebezpieczne szczególnie dla seniorek Kobiety, które wypijały w ciągu dnia dwa lub więcej sztucznie słodzone napoje, wykazywały o 23 proc. większe ryzyko udaru. Fot. Andy Rennie/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Napoje dietetyczne mogą wydawać się zdrowszą, bo mniej kaloryczną, alternatywą dla słodkich napojów gazowanych, jednak badania naukowe temu przeczą. W rzeczywistości mogą one zwiększać ryzyko udaru i chorób serca - zwłaszcza u kobiet w podeszłym wieku.

W dobie ogromnej popularności wszelkiego rodzaju diet mających zagwarantować nam smukłą sylwetkę, produkty o obniżonej zawartości tłuszczu i cukru robią zawrotną karierę - także wśród osób starszych, a zwłaszcza kobiet, które w ten sposób chcą zredukować ilość przyjmowanych kalorii. Eksperci alarmują jednak, że nadmierne spożycie napojów dietetycznych może przynieść naszemu zdrowiu więcej szkody niż pożytku.

Potwierdzają to wyniki najnowszych badań. Naukowcy odkryli, że kobiety w podeszłym wieku, które częściej piły napoje dietetyczne, wykazywały wyższe ryzyko udaru i chorób serca oraz były obarczone wyższym ryzykiem wcześniejszej śmierci niż panie, które stroniły od sztucznie słodzonych napojów z etykietą "light".

W badaniu, którego rezultaty opublikowano w czasopiśmie "Stroke", uczeni przeanalizowali dane zebrane w ramach inicjatywy Women's Health Initiative od ponad 81 tys. kobiet po menopauzie. W ankiecie zapytano je, ile napojów dietetycznych - w tym niskokalorycznych napojów gazowanych i owocowych zawierających sztuczne substancje słodzące - spożywały w ciągu ostatnich trzech miesięcy.

Naukowcy odkryli, że kobiety, które piły w ciągu dnia dwa lub więcej sztucznie słodzone napoje wykazywały o 23 proc. większe ryzyko udaru oraz o 31 proc. zwiększone ryzyko wystąpienia udaru mózgu z powodu zakrzepu, w porównaniu do kobiet, które sięgały po dietetyczne napoje nie częściej niż raz w tygodniu.

Uczeni alarmują, że sztuczne substancje słodzące, takie jak sacharyna i aspartam, negatywnie wpływają na organizm na wielu płaszczyznach, m.in. zaburzając funkcjonowanie flory bakteryjnej w jelitach, co powoduje zakłócanie zdolności organizmu do właściwego rozkładania glukozy. To z kolei może prowadzić do cukrzycy, będącej czynnikiem ryzyka dla chorób serca i udarów.

Autorzy badania zaznaczają, że należy przeprowadzić dalsze analizy, aby odróżnić, które spośród sztucznych słodzików są w mniejszym lub większym stopniu związane z udarem mózgu, i prześledzić dokładniej, po jakim czasie regularnego spożycia napojów dietetycznych ryzyko jego wystąpienia zaczyna wzrastać. Eksperci dodają, że chcąc stosować niskokaloryczną dietę niezagrażającą zdrowiu, warto sięgać na co dzień przede wszystkim po wodę - nie tylko nie zawiera ona w sobie żadnych kalorii, ale też poprawia metabolizm i usuwa toksyny z organizmu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR