
Dietetyk Rob Hobson wskazuje, że większość ludzi cierpi z powodu niedoboru istotnych składników odżywczych. Przyczyna zmęczenia lub złego nastroju może tkwić w zawartości naszego talerza.
Jak wskazuje ekspert na łamach Daily Mail, do najczęstszych niedoborów zalicza się niedobory błonnika i kwasów omega-3. Kobiety z kolei często cierpią z powodu niedoborów żelaza i magnezu - dotyczy to niemal 25 proc. z nich. Powołując się na badania National Diet and Nutrition Survey, dietetyk wskazuje również na istotny niedobór witaminy D.
Dietetyk radzi, by w przypadku diet odchudzających zadbać o pokaźną porcję warzyw i innych pokarmów bogatych w błonnik. Pozwala to utrzymać prawidłowy i stały poziom cukru we krwi, a równocześnie powstrzymuje przed podjadaniem między posiłkami. Ekspert zachęca także do spożywania żywności o dużej zawartości wody.
W przypadku dolegliwości skórnych Hobson wyjaśnia, że istotne jest spożywanie produktów będących bogatym źródłem cynku, który pomaga regulować produkcję sebum (łoju skórnego). W diecie ważne są również kwasy tłuszczowe omega-3, które z kolei przyczyniają się do zmniejszenia stanów zapalnych skóry, a ich działanie może okazać się pomocne w przypadku osób cierpiących na łuszczycę.
Dodaje przy tym, że w przypadku osób z egzemą (zmianami zapalnymi na skórze) i łuszczycą należy unikać jaj, nabiału i czerwonego mięsa.
Przypomina, że warto pamiętać o witaminie C, która bierze udział w produkcji kolagenu, który utrzymuje jędrność i elastyczność skóry - wyjaśnia dietetyk.
Jeśli zaś doskwiera nam permanentne zmęczenie, to może być sygnał, że mamy niedobór żelaza, co objawia się nie tylko przemęczeniem, ale i pogorszeniem nastroju.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych