Eksperci: duże ryzyko niedożywienia i chudnięcia u chorych na parkinsona

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   05 lipca 2017 10:22


Eksperci: duże ryzyko niedożywienia i chudnięcia u chorych na parkinsona Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Ryzyko niedożywienia może dotyczyć nawet 60 proc. osób z chorobą Parkinsona - przypominają eksperci kampanii edukacyjnej „Żywienie medyczne - Twoje posiłki w walce z chorobą".

Jak zaznaczają w przesłanej informacji, długotrwałe niedożywienie prowadzi do zmian fizjologicznych w organizmie oraz upośledzenia funkcji różnych ważnych narządów i układów, w tym układu odporności. Konsekwencją długotrwałego niedożywienia mogą być: wyniszczenie organizmu, szybszy rozwój choroby i pojawienie się jej powikłań.

"Niedożywienie i chudnięcie jest problemem osób z chorobą Parkinsona. Szczególnie dotyczy to chorych starszych i dłużej chorujących. Jest to związane ze zwiększonym wydatkiem energetycznym z powodu drżenia, dyskinez (nieskoordynowane, niezależne od woli ruchy ciała - PAP) polekowych, a także z powodu ograniczeń dietetycznych wynikających z zaburzeń połykania" - tłumaczy cytowany w komunikacie neurolog prof. Jarosław Sławek, prezes-elekt Polskiego Towarzystwa Neurologicznego.

Specjalista dodaje, że u części chorych powód chudnięcia nie jest znany, ale niezależnie od przyczyny objaw ten pogarsza rokowanie pacjentów. Dlatego wymagają oni wsparcia wysokokalorycznymi pokarmami lub preparatami żywieniowymi o zbilansowanym składzie.

Liczba chorych będzie rosła
Zgodnie z raportem z 2014 r. pt. "Choroba Parkinsona - analiza kosztów ekonomicznych i społecznych", opracowanym przez ekspertów Instytutu Zarządzania w Ochronie Zdrowia Uczelni Łazarskiego, w Polsce na chorobę Parkinsona cierpi ok. 80 tys. osób. Co roku rozpoznaje się ją u 1 proc. osób po 60. roku życia, co w obliczu starzenia się polskiego społeczeństwa oznacza, że liczba chorych będzie stale rosła.

Choroba Parkinsona jest przewlekłym, postępującym schorzeniem mózgu, które najczęściej występuje po 60. - 65. roku życia. Objawia się m.in. sztywnością mięśni, spowolnieniem ruchowym i drżeniem kończyn w spoczynku.

- Ta podstępna choroba rozwija się stopniowo. W miarę upływu czasu pojawiają się problemy przy wykonywaniu codziennych czynności - chorzy często nie są w stanie wykonać nawet zwykłych czynności takich jak ubieranie się czy przygotowanie posiłku. Do tego dochodzą często problemy z połykaniem pokarmu - tłumaczy Ewa Dobrowolska z Mazowieckiego Stowarzyszenia Osób z Chorobą Parkinsona.

To może skutkować właśnie niedożywieniem. Zdaniem Dobrowolskiej bardzo pomocna dla rodziny i opiekunów chorych na parkinsona może być znajomość sposobów i metod radzenia sobie z tym problemem, m.in. poprzez stosowanie żywienia medycznego. Może ono bowiem poprawić stan odżywienia organizmu oraz jakość życia chorych i ich opiekunów.

Indywidualna dieta
Dietetyk Magdalena Szymańska wyjaśnia, że dieta w chorobie Parkinsona powinna odpowiadać na potrzeby chorych i być dopasowana do ich stanu zdrowia. - Bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na następujące aspekty: zapobieganie niedożywieniu, uwzględnienie trudności w przełykaniu pokarmów, eliminacja zaparć czy modyfikacja diety pod kątem lepszego przyswajania leków - zaznacza specjalistka. Według niej, gdy występuje niedożywienie konieczne jest zwiększenie kaloryczności posiłków. W celu poprawy przyswajalności leków trzeba zmniejszyć ilość białka w diecie i zachować odpowiednie proporcje miedzy węglowodanami a białkiem. Gdy chory ma zaburzenia połykania warto zmienić konsystencję przyjmowanych pokarmów.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR