
ZDROWIE
Przez wiele lat wydłużał się średni czas naszego życia, a stan zdrowia poprawiał. Ten trend - jak zaznaczają specjaliści - jednak hamuje, w czym istotnie pomaga polska dieta. Jak wskazuje GUS, triumfują w niej alkohol, cukier i czerwone mięso.
Ostatnie dane GUS dotyczące spożycia wybranych artykułów konsumpcyjnych w 2017 r. pokazują, że przeciętny Polak pije coraz więcej alkoholu, spożywa coraz więcej cukru i mięsa, za to je mniej produktów zbożowych i warzyw.
Słodkie jest życie Polaka
W spożyciu cukru osiągnęliśmy rekord. W zeszłym roku każdy Polak zjadł go średnio 44,5 kg - to o 4,6 kg więcej niż w 2010 i najwięcej od 28 lat. W praktyce jego spożycie jest jeszcze większe, bo poza czystą postacią, cukier przyjmujemy w formie wyrobów przetworzonych m.in. w serkach, jogurtach, słodyczach, napojach, dżemach, płatkach śniadaniowych czy sosach.
Jemy też coraz więcej mięsa. Przeciętny Polak zjadał go w minionym roku nieco ponad 70 kg. To o ponad 4 kg więcej niż dekadę temu. Więcej też spożywamy alkoholu. Tu wzrost szczególnie widocznych jest w ilości spożywanego piwa. W 2017 roku na jedną osobę wypadało 98,5 litra tego napoju, podczas gdy w 2010 roku było to 90 litra, a w 2005 roku - 80.
Odnotowano też wzrost w spożyciu wódki. Po kilku latach jego utrzymywania się na stałym poziomie ok. 3 l na osobę, w 2017 roku padł rekord. Jak ustalono, obecnie Polak wypija rocznie średnio 3,3 litra tego alkoholu.
Jak informuje Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, w Polsce alkoholu nadużywa blisko 12 proc. dorosłych - nadużywa tzn. pije go w sposób powodujący szkody dla zdrowia. U ponad 3 mln osób można rozpoznać zaburzenia związane z używaniem alkoholu.
- Z szacunków WHO wynika, że w Polsce wielkość spożycia napojów alkoholowych będzie rosła. Wśród krajów europejskich nasz kraj jest w pierwszej piątce tych, w których przewiduje się największy wzrost w tym obszarze. Szacuje się, że w 2025 r. spożycie w Polsce może wynieść 12,3 l alkoholu na jednego mieszkańca - wskazuje dyrektor PARPA Krzysztof Brzózka i podkreśla, jak ważne jest wprowadzenie skutecznych działań zmniejszających spożycie alkoholu.
Brzózka zaznacza, że koszty ponoszone na walkę z nadużywaniem alkoholu to opłacalna inwestycja dla państwa. Szacuje się, iż koszty ponoszone z powodu utraconej produktywności w wyniku przedwczesnej umieralności z powodu nadużywania alkoholu i uzależnienia wynoszą w Polsce ok. 30 mld zł.
- Jedna złotówka zysku ze sprzedaży alkoholu pociąga za sobą 4 zł kosztów związanych ze spożyciem alkoholu - zaznacza.
Iluzja o zdrowym życiu i sporcie
- Polacy nie znają zasad zdrowego odżywiania, chociaż im się wydaje, że mają taką wiedzę. Dowodzą tego dane GUS. To efekt tego, że w domach, a także szkołach edukacja zdrowotna praktycznie nie istnieje - mówi dr Michał Sutkowski z Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce.
Wskazuje, że tak to już z nami Polakami jest, że myślenie o zdrowej diecie wciąż odkładamy na kolejny, nowy rok.
- W efekcie uciekają nam lata, a dla naszego zdrowia bardzo ważne jest, by zdrową dietę i aktywny tryb życia wprowadzić jak najwcześniej. To, co dziś widzimy w naszych gabinetach to alarmującym wzrost przypadków nadwagi i otyłości, także u dzieci i młodzieży. Do tego dochodzą problemy ortopedyczne, dramatycznie wysoki odsetek pacjentów z nadciśnieniem czy cukrzycą. To wszystko ma związek ze złymi nawykami żywieniowymi, nadmiernym spożywaniem pokarmów wysokokalorycznych i zmniejszeniem aktywności fizycznej - zaznacza dr Sutkowski i przyznaje, że iluzją jest, że Polacy żyją zdrowo i żyją sportem.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych