
ZDROWIE
Nasz rozmówca wyjaśnia, że zdrowe żywienie polega właśnie na odwrotności tego, o czym świadczą dane GUS, czyli np. na ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa, które jest jednym z głównych powodów zachorowań na raka jelita grubego.
- Alkoholu też nie poleci żaden lekarz, bo z nim wiążemy choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, różne problemy hepatologiczne - wylicza Sutkowski.
Jak wygląda prawidłowe żywienie?
Ostatnia piramida zdrowego żywienia opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie pod kierunkiem prof. Mirosława Jarosza zawiera w sobie ideę: ''Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika''. Jej podstawą są warzywa i owoce. Dostarczają, bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka.
Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia znalazły się u jej podstawy. Ważną pozycją są tu także zioła, które nie tylko poprawiają smak potraw, dostarczając jednocześnie wielu prozdrowotnych składników, lecz także mogą pomóc w redukcji spożycia soli. Można nimi zastąpić sól kuchenną, która jest traktowana jako ''cichy zabójca'' i w dużej mierze odpowiada za zawały serca i udary.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków produkty zbożowe - których również Polacy spożywają coraz mniej - powinny być składnikiem większości posiłków. Oprócz pieczywa pełnoziarnistego (razowego, graham), poleca się także ryż pełnoziarnisty brązowy, makaron razowy i kasze (m.in. gryczaną i jęczmienną).
Codziennie należy też spożywać co najmniej 2 szklanki mleka lub produktów na jego bazie jak kefir, jogurt. Za to należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i jego przetworów do 0,5 kg tygodniowo. Jak wskazuje IŻŻ, dobrym zamiennikiem mięsa, bogatym w białko są rośliny strączkowe, jaja oraz ryby.
Ograniczać należy również cukier i tłuszcze zwierzęce. Ważnym elementem diety jest woda. Należy do niezbędnych składników pokarmowych i musi być dostarczana do organizmu regularnie i w odpowiednich ilościach, tj., co najmniej 1,5 litra dziennie.
Tyle teorii… a statystyki są nieubłagane
W kraju nieprawidłową masę ciała ma już ponad 30 proc. maluchów w wieku od 5. do 36. miesiąca życia. Podobnie jest wśród dzieci wczesnoszkolnych. Co trzecie dziecko w wieku 6-9 lat ma nadwagę lub jest już otyłe. Otyłość dotyczy ponad 10 proc. populacji dzieci do 16. roku życia. Nadwagę lub otyłość ma już 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet.
- Fala nadwagi i otyłości rośnie na naszych oczach i jeżeli nie zatrzymamy tego trendu, choroby, o których już mówimy ''cywilizacyjne'', będą jeszcze dotkliwiej nękać kolejne pokolenia Polaków - wskazuje prof. Bogdan Wojtyniak Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.
Z danych NIZP wynika, że Polacy umierają przedwcześnie przede wszystkim na choroby układu krążenia. Polki zaś na nowotwory.
- Te przypadłości mają związek ze stylem życia i dietą. To, co znajduje się w naszych koszykach to dowód tego, że jednak wciąż brakuje powszechnej wiedzy na temat zdrowego żywienia. Niestety dziś głównym jej źródłem jest internet, kolorowa prasa, reklama w mediach, które nie zawsze rozpowszechniają właściwe dane - przyznaje profesor.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych