Ekspert: Polacy nie znają zasad zdrowego odżywiania, chociaż im się wydaje, że mają taką wiedzę
Autor: Katarzyna Lisowska/Rynek Seniora   02 stycznia 2019 11:48

Nasz rozmówca wyjaśnia, że zdrowe żywienie polega właśnie na odwrotności tego, o czym świadczą dane GUS, czyli np. na ograniczeniu spożycia czerwonego mięsa, które jest jednym z głównych powodów zachorowań na raka jelita grubego.

- Alkoholu też nie poleci żaden lekarz, bo z nim wiążemy choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, różne problemy hepatologiczne - wylicza Sutkowski.

Jak wygląda prawidłowe żywienie?
Ostatnia piramida zdrowego żywienia opracowana w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie pod kierunkiem prof. Mirosława Jarosza zawiera w sobie ideę: ''Mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika''. Jej podstawą są warzywa i owoce. Dostarczają, bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność i umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę i nowotwory oraz wydłużają długość życia człowieka.

Z tych powodów warzywa i owoce w Piramidzie Zdrowego Żywienia znalazły się u jej podstawy. Ważną pozycją są tu także zioła, które nie tylko poprawiają smak potraw, dostarczając jednocześnie wielu prozdrowotnych składników, lecz także mogą pomóc w redukcji spożycia soli. Można nimi zastąpić sól kuchenną, która jest traktowana jako ''cichy zabójca'' i w dużej mierze odpowiada za zawały serca i udary.

Zgodnie z zaleceniami dietetyków produkty zbożowe - których również Polacy spożywają coraz mniej - powinny być składnikiem większości posiłków. Oprócz pieczywa pełnoziarnistego (razowego, graham), poleca się także ryż pełnoziarnisty brązowy, makaron razowy i kasze (m.in. gryczaną i jęczmienną).
Codziennie należy też spożywać co najmniej 2 szklanki mleka lub produktów na jego bazie jak kefir, jogurt. Za to należy ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i jego przetworów do 0,5 kg tygodniowo. Jak wskazuje IŻŻ, dobrym zamiennikiem mięsa, bogatym w białko są rośliny strączkowe, jaja oraz ryby.

Ograniczać należy również cukier i tłuszcze zwierzęce. Ważnym elementem diety jest woda. Należy do niezbędnych składników pokarmowych i musi być dostarczana do organizmu regularnie i w odpowiednich ilościach, tj., co najmniej 1,5 litra dziennie.

Tyle teorii… a statystyki są nieubłagane
W kraju nieprawidłową masę ciała ma już ponad 30 proc. maluchów w wieku od 5. do 36. miesiąca życia. Podobnie jest wśród dzieci wczesnoszkolnych. Co trzecie dziecko w wieku 6-9 lat ma nadwagę lub jest już otyłe. Otyłość dotyczy ponad 10 proc. populacji dzieci do 16. roku życia. Nadwagę lub otyłość ma już 64 proc. mężczyzn i 49 proc. kobiet.

- Fala nadwagi i otyłości rośnie na naszych oczach i jeżeli nie zatrzymamy tego trendu, choroby, o których już mówimy ''cywilizacyjne'', będą jeszcze dotkliwiej nękać kolejne pokolenia Polaków - wskazuje prof. Bogdan Wojtyniak Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny.

Z danych NIZP wynika, że Polacy umierają przedwcześnie przede wszystkim na choroby układu krążenia. Polki zaś na nowotwory.

- Te przypadłości mają związek ze stylem życia i dietą. To, co znajduje się w naszych koszykach to dowód tego, że jednak wciąż brakuje powszechnej wiedzy na temat zdrowego żywienia. Niestety dziś głównym jej źródłem jest internet, kolorowa prasa, reklama w mediach, które nie zawsze rozpowszechniają właściwe dane - przyznaje profesor.

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR