Folia aluminiowa - dlaczego może być niebezpieczna dla zdrowia?



onet.pl/Rynek Seniora - 19 września 2016 15:34


Nadmiar aluminium może być szkodliwy szczególnie dla seniorów - im człowiek jest starszy, tym więcej odkłada się tego pierwiastka w tkankach. Kłopoty mogą pojawić się szczególnie w sytuacji, gdy równolegle z używaniem folii aluminiowej jemy dużo przetworzonych produktów, używamy garnków aluminiowych czy pijemy napoje z puszek lub kartonów wyściełanych aluminium.

Monika Czerepak, dietetyk z Pracowni Dobrych Zmian we Wrocławiu, przypomina w portalu onet.pl, że dopuszczalna dzienna dawka glinu, którego praktycznie czystą postacią jest aluminium, to 45-60 mg. 

W folię pakujemy kanapki, używamy jej do pieczenia ciast czy grillowania. Glin bywa też składnikiem barwników spożywczych oraz substancji utwardzających i spulchniających żywność (E 173  i E 556). Występuje w mleku, jogurtach, przetworzonych serach, dżemach, proszku do pieczenia. Ma go herbata, majeranek, bazylia czy czarny pieprz. Glin znajdziemy też w lekarstwach i kosmetykach. Związki aluminium używane są nawet w uzdatniania wody.

Aluminium z folii przenika do zawiniętych w nią potraw, szczególnie w przypadku kwaśnych produktów. Folia aluminiowa nie powinna mieć kontaktu m.in. z owocami cytrusowymi, kiszoną kapustą/ogórkami ani też z potrawami, które są mocno przyprawione.

W przypadku niewydolności nerek może dojść do kumulacji aluminium w organizmie, a im jesteśmy starsi, tym więcej tego pierwiastka odkłada nam się w tkankach. 

Wieloletnie odkładanie się glinu w organizmie człowieka powoduje ryzyko pojawienia choroby Parkinsona, Alzheimera, osteoporozy czy chorób układu nerwowego. Osłabia pracę trzustki i jelit. Może powodować chroniczne stany zapalne i objawiać się alergią, astmą, anemią czy zespołem chronicznego zmęczenia.

Więcej: www.kobieta.onet.pl