
Aby dostarczyć naszemu organizmowi tyle wapnia, ile jest w jednej szklance mleka, trzeba zjeść dwa bochenki chleba lub cztery kilogramy szynki. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) informuje, że nawet ponad połowa dorosłych Polaków może mieć niedobory wapnia. Może to skutkować większym ryzykiem osteoporozy, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II.
Mleko i produkty mleczne zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych oraz są najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia. Bez udziału tych produktów w codziennej diecie pokrycie zapotrzebowania na wapń jest bardzo trudne.
Jak podkreśla IŻŻ, aby dostarczyć organizmowi tyle wapnia, ile jest w jednej szklance mleka, trzeba zjeść dwa bochenki chleba, 400 g fasolki szparagowej, 200 g tofu, 4 kg szynki, ponad 0,5 kg dorsza wędzonego lub 2,5 kg gotowanej kaszy gryczanej.
W Polsce wśród dorosłych osób niedobory wapnia w diecie wykazuje od 20 do 55 proc. osób. Wyniki licznych badań wskazują, że niedobór wapnia w diecie zwiększa ryzyko wielu chorób dietozależnych takich jak: osteoporozy, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II.
Zespół ekspertów z towarzystw i instytutów naukowych zajmujących się żywieniem oraz Komitetu Żywienia Człowieka PAN i Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych zaleca dorosłym spożywanie w ciągu dnia minimum dwóch porcji mleka i produktów mlecznych.
Jednocześnie IŻŻ stanowczo podkreśla, że nie ma żadnych wiarygodnych dowodów naukowych pochodzących z badań epidemiologicznych, że zalecane spożycie produktów mlecznych w takiej ilości może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych