Japońska dieta kluczem do długowieczności?

ZDROWIE

Autor: Dziennik Gazeta Prawna/Rynek Seniora   30 marca 2016 15:29


Japońska dieta kluczem do długowieczności? Po badaniach tokijskich naukowców nasuwa się pytanie, czy tajemnica długowieczności Japończyków nie tkwi w ich diecie. Fot. Fotolia

Badacze z Tokio, po przeanalizowaniu diety i stylu życia prawie 80 tys. osób dowiedli, że japońska kuchnia może zmniejszać ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu nowotworu, chorób serca i udaru mózgu aż o 15 procent.

Pozytywne dla japońskich potraw wnioski płyną z obserwacji naukowców z tokijskiego National Centre for Global Health and Medicine. Wzięli oni na warsztat dane dotyczące diety i stylu życia prawie 37 tys. mężczyzn oraz 43 tys. kobiet w wieku od 45 do 75 lat. 

Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (w tym surowych, np. sushi), owoców morza, wodorostów oraz warzyw. Popularne są też gotowane zupy, a także zanurzane we wrzątku mięsa, ryby i warzywa.

Więcej: www.zdrowie.dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.