Jedno jabłko dziennie i „szansa” na raka zdecydowanie maleje

ZDROWIE

Autor: dziennik.pl/Rynek Seniora   04 października 2016 12:43


Jedno jabłko dziennie i „szansa” na raka zdecydowanie maleje Jabłka mają wiele właściwości prozdrowotnych. Fot. Carriagehouse2011, Flickr.com (CC BY 2.0)

Naukowcy z University of Perugia we Włoszech przeanalizowali dane ponad 40 badań. Niektóre z eksperymentów wykazały, że systematyczne spożywanie jabłek zmniejsza zagrożenie nowotworem nawet o połowę.

Siłą jabłek jest duża zawartość flawonoidów - naturalnych związków znajdujących się w roślinach, których terapeutyczne działanie dowiedziono w wielu badaniach. W codziennej diecie źródłem flawonoidów są głównie warzywa i owoce. Warto jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, by ustrzec się przed nowotworem - przekonują eksperci.

Swoimi wnioskami naukowcy pochwalili się na łamach „Public Health Nutrition”.

Jabłka mają jeszcze wiele innych właściwości prozdrowotnych. Okazuje się, że wystarczy jeść jedno, dwa dziennie, by obniżyć poziom złego cholesterolu i dzięki temu zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu. 

Więcej: www.dziennik.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.