
Naukowcy z University of Perugia we Włoszech przeanalizowali dane ponad 40 badań. Niektóre z eksperymentów wykazały, że systematyczne spożywanie jabłek zmniejsza zagrożenie nowotworem nawet o połowę.
Siłą jabłek jest duża zawartość flawonoidów - naturalnych związków znajdujących się w roślinach, których terapeutyczne działanie dowiedziono w wielu badaniach. W codziennej diecie źródłem flawonoidów są głównie warzywa i owoce. Warto jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, by ustrzec się przed nowotworem - przekonują eksperci.
Swoimi wnioskami naukowcy pochwalili się na łamach „Public Health Nutrition”.
Jabłka mają jeszcze wiele innych właściwości prozdrowotnych. Okazuje się, że wystarczy jeść jedno, dwa dziennie, by obniżyć poziom złego cholesterolu i dzięki temu zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Więcej: www.dziennik.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych