Jedzenie zielonych warzyw pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   26 października 2018 12:16


Jedzenie zielonych warzyw pomaga zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Spożywanie azotanów pochodzenia roślinnego, znajdujących się głównie w zielonych warzywach liściastych i burakach, sprzyja zmniejszeniu ryzyko zachorowania na zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) - wynika z badania przeprowadzonego w Westmead Institute for Medical Research (Australia).

Jego wyniki pojawiły się w najnowszym wydaniu pisma "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics" (https://jandonline.org/article/S2212-2672(18)30276-4/fulltext).

Naukowcy pod kierunkiem prof. Bamini Gopinath przeprowadzili wywiady z ponad 2000 mieszkańców Australii w wieku powyżej 49 lat, po czym przez kolejnych 15 lat obserwowali ich zdrowie.

Okazało się, że osoby, które codziennie zjadały od 100 do 142 mg azotanów roślinnych, miały o 35 proc. mniejsze ryzyko rozwinięcia się wczesnej fazy AMD niż osoby, które spożywały mniej niż 69 mg tych substancji dziennie.

Według prof. Gopinath związek między azotanami roślinnymi a zwyrodnieniem plamki żółtej może mieć istotne implikacje. - Jako pierwsi wykazaliśmy, że obecność azotanów w diecie wpływa na ryzyko degeneracji plamki - mówi badaczka. - Jeśli nasze wyniki zostaną potwierdzone, włączenie produktów bogatych w azotany, czyli przede wszystkim zielonych warzyw liściastych oraz buraków, może być prostą strategią ograniczającą ryzyko wczesnego zwyrodnienia plamki żółtej.

Autorka pracy dodaje, że szpinak ma około 20 mg azotanów w 100 g, a burak prawie 15 mg azotanów w 100 g.

Co ważne, w badaniach nie wykazano żadnych dodatkowych korzyści dla osób, które spożywały dziennie więcej niż 142 mg azotanów roślinnych. Nie wykazano również żadnych znaczących związków pomiędzy azotanami a późnym stadium AMD lub pomiędzy azotanami innymi niż roślinne a ryzykiem AMD.

Zwyrodnienie plamki żółtej uważa się za trzecią przyczynę ślepoty na świecie i pierwszą w państwach wysokouprzemysłowionych. Wiek jest jej najsilniejszym znanym czynnikiem ryzyka - choroba rozwija się najczęściej po ukończeniu 50 lat. Obecnie nie ma na nią lekarstwa. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR