Jeśli przyjmujesz leki, uważaj na grejpfruty



gazeta.pl/Rynek Seniora - 10 listopada 2016 10:29


Grejpfruty zawierają bardzo dużo witaminy C, chronią przez nowotworami i opóźniają procesy starzenia się. Mogą być jednak niebezpieczne, gdy są spożywane w zbyt krótkim odstępie czasu od przyjęcia leków.

Warto pamiętać, że grejpfrut "nie lubi" bardzo wielu leków - ingeruje w ich działanie, dlatego nie można go łączyć z medykamentami. Jak się ocenia, szczytowy moment działania substancji z grejpfruta na leki następuje po dwóch godzinach, dlatego najbezpieczniej zrobić sobie między lekami a grejpfrutem cztery godziny przerwy.

100 gramów grejpfruta to zaledwie 42 kcal. Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (20), są więc polecane m.in. chorym na cukrzycę - zauważa gazeta.pl. 

Mają bardzo dużo witaminy C, sporo witaminy A, E (tzw. witaminy młodości) oraz witamin z grupy B. Dostarczają także kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, magnez, fluor i potas. Im grejpfrut jest bardziej czerwony, tym więcej ma likopenu, cennego antyoksydantu.

Likopen chroni przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się. Grejpfruty obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy. Wyciąg z pestek grejpfruta pomaga w zwalczaniu wrzodów żołądka. Nacieranie się sokiem z tego cytrusa pomaga wyrównać przebarwienia na skórze i złagodzić cellulitis.

Grejpfrut najprawdopodobniej jest mieszanką kilku pomarańczy. Łacińska nazwa grejpfruta to Citrus paradisi, czyli rajski cytrus.

Więcej: www.zdrowie.gazeta.pl