
Grejpfruty zawierają bardzo dużo witaminy C, chronią przez nowotworami i opóźniają procesy starzenia się. Mogą być jednak niebezpieczne, gdy są spożywane w zbyt krótkim odstępie czasu od przyjęcia leków.
Warto pamiętać, że grejpfrut "nie lubi" bardzo wielu leków - ingeruje w ich działanie, dlatego nie można go łączyć z medykamentami. Jak się ocenia, szczytowy moment działania substancji z grejpfruta na leki następuje po dwóch godzinach, dlatego najbezpieczniej zrobić sobie między lekami a grejpfrutem cztery godziny przerwy.
100 gramów grejpfruta to zaledwie 42 kcal. Grejpfruty mają niski indeks glikemiczny (20), są więc polecane m.in. chorym na cukrzycę - zauważa gazeta.pl.
Mają bardzo dużo witaminy C, sporo witaminy A, E (tzw. witaminy młodości) oraz witamin z grupy B. Dostarczają także kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, magnez, fluor i potas. Im grejpfrut jest bardziej czerwony, tym więcej ma likopenu, cennego antyoksydantu.
Likopen chroni przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się. Grejpfruty obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy. Wyciąg z pestek grejpfruta pomaga w zwalczaniu wrzodów żołądka. Nacieranie się sokiem z tego cytrusa pomaga wyrównać przebarwienia na skórze i złagodzić cellulitis.
Grejpfrut najprawdopodobniej jest mieszanką kilku pomarańczy. Łacińska nazwa grejpfruta to Citrus paradisi, czyli rajski cytrus.
Więcej: www.zdrowie.gazeta.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych