
Dwa nowe i niezależne badania potwierdzają: kawa jest korzystna dla zdrowia. Podobno, im więcej jej pijemy, tym lepiej. Nie wiadomo jednak, dlaczego.
Mała czarna ciesząca się nie najlepszą reputacją, najwidoczniej wpływa na wydłużenie naszego życia. Potwierdzają to przynajmniej dwa badania długoterminowe z udziałem ogółem 700 tys. osób. Wynika z nich, że pijąc kawę zmniejszamy ryzyko zachorowania na wiele chorób, głównie wieńcowych, żołądkowych i jelitowych - informuje serwis dw.com.
Pierwsze badanie Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) i londyńskiego Imperial College wykazały taki dobroczynny efekt picia kawy u mieszkańców 10 krajów europejskich z tradycją picia kawy w różnych postaciach. Badacze przeanalizowali dane pół miliona osób w wieku powyżej 35 lat z 10 krajów, które brały udział w długofalowym badaniu europejskiego centrum badań nad rakiem i odżywianiem EPIC (European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition).
Drugie badanie Uniwersytetu w Połudn. Kalifornii (USC) objęło osoby różnej przynależności etnicznej, o różnych stylach życia: biało- i czarnoskórych, Afroamerykanów, Latynosów i Amerykanów o japońskich korzeniach. We wszystkich tych grupach kawa miała pozytywne oddziaływanie. Osoby pijące filiżankę kawy dziennie wykazywały w porównaniu z osobami niepijącymi kawy mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu. U osób pijących dwie do trzech filiżanek kawy dziennie ryzyko to było wręcz niższe o 18 proc.
Wyniki obydwu badań zostały opublikowane w ostatnim numerze "Annals of Internal Medicine" w poniedziałek (10 lipca).
Najwięcej kawy pije się ... w Finlandii, Holandii, Szwecji, Danii, Norwegii, Austrii. Na 7. miejscu są Włochy, na 8. Niemcy.
Czytaj: www.dw.com
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych