
Istnieje pięć kultur na całym świecie z najwyższym odsetkiem stulatków, tworzących "najzdrowsze punkty" na globalnej mapie - przyznaje David Katz, prezes American College of Lifestyle Medicine. Sekret długowieczności w dużej mierze tkwi w diecie najdłużej żyjących społeczności.
David Katz, prezes American College of Lifestyle Medicine, odnosi się do społeczności Blue Zone - miejsc w Europie, Ameryce Południowej, Azji i Stanach Zjednoczonych, gdzie ludzie żyją długo i są w znacznym stopniu wolni od chorób przewlekłych.
Oazy długiego życia wolne od przetworzonej żywności
Jak wskazuje Katz, te "najzdrowsze punkty na mapie świata" to: Ikaria (Grecja), Okinawa (Japonia), Ogliastra (Sardynia), Loma Linda (Kalifornia) i Nicoya (Kostaryka). Wskazuje, że sekretem długowieczności oczywiście jest styl życia, ale fontanna witalności znajduje się w dużej mierze na talerzach.
- Fundamentem są minimalnie przetworzone pokarmy roślinne. W przeciwieństwie do naszej współczesnej diety, która jest zniekształcona i daleka od tego, co naturalne - przyznaje Katz.
Niebezpieczeństwo wynikające z zachodniej diety, zwłaszcza zamiłowania do przetworzonej żywności, to przede wszystkim wzrost zachorowań na raka, cukrzycę, otyłość, choroby serca. Dlatego tym chętniej eksperci sięgają po wiedzę i "sekret" zdrowia stulatków z całego świata, aby pokazać, jak ważna dla naszego zdrowia jest właściwa dieta
Oczywiście, każda kuchnia rządzi się swoimi prawami, a jej smaki to jej indywidualny charakter. Jednak we wszystkich znajdziemy takie składniki jak produkty pełnoziarniste, warzywa czy ryby.
Jak zauważa, we wszystkich miejscach oznaczonych na mapie Blue Zone, ludzie są aktywni, cieszą się życiem, spożywają to, czego ich organizm potrzebuje i nic ponad to, nie mają tendencji do przejadania się. Posiłki zwykle są lekkie, sycące, przygotowywane na bazie produktów naturalnych.
- Nie chodzi tylko i wyłącznie o rodzaj jedzenia, równie ważna jest jego ilość - podkreśla Lu Qi z Harvard School of Public Health. Qi przeprowadziła badania nad zdrowotnymi właściwościami przypraw, które zajmują szczególne miejsce w kuchni azjatyckiej.
Menu długowieczności
Okinawa nazywana jest wyspą długowieczności. - Dieta mieszkańców Okinawy bazuje na warzywach, ryżu i rybach. Warto pamiętać, że możemy czerpać wiedzę i doświadczenia z innych krajów i cieszyć się korzyściami, jakie niosą - wskazuje Alice Ammerman z University of North Carolina.
Z kostarykańskiego półwyspu Nicoya warto na swój talerz przenieść fasolę i bataty. - Mieszkańcy tego półwyspu czasem sięgają po niewielkie porcje mięsa. Patrząc na tych ludzi istotna jest nie tylko długowieczność, ale również witalność - podkreśla Katz.
Osoby stosujące dietę śródziemnomorską cechują się lepszym funkcjonowaniem poznawczym, a zwłaszcza większą wydajnością pamięci - czytamy w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition".
Patrząc na sposób odżywiania się mieszkańców Sardynii i Grecji Katz wskazał, że większość z nich sama produkuje jedzenie. Jak zauważył ekspert z jednej strony sprzyja to aktywności, z drugiej zaś jest gwarantem świeżej żywności. W większości regionów dominuje dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa, ryby, zdrowe tłuszcze, produkty pełnoziarniste.
Ostatnim punktem na tej zdrowej mapie świata jest kalifornijskie miasto Loma Linda. W przeciwieństwie do reszty Stanów Zjednoczonych, mieszkańcy tego miasta żyją średnio o 10 lat dłużej w porównaniu do populacji całego kraju. Stosują często niskotłuszczową dietę wegańską. W ich menu znajdziemy ziarna, owoce, orzechy, strączki i warzywa.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych