Nadmorska gastronomia pozostawia wiele do życzenia

ZDROWIE

Autor: polskatimes.pl/Rynek Seniora   22 sierpnia 2016 16:42


Nadmorska gastronomia pozostawia wiele do życzenia Do najczęstszych uchybień należało niezachowanie prawidłowego stanu higieny w obiekcie gastronomicznym. Fot. G M/Flickr.com (CC BY 2.0)

Sanepid w Słupsku (Pomorskie) skontrolował punkty zbiorowego żywienia w miejscowościach wypoczynkowych. Inspektorzy wykryli wiele nieprawidłowości.

Kontrola trwała od 16 czerwca do 15 sierpnia. Sprawdzono 148 zakładów zbiorowego - żywienia,restauracji, barów, fast foodów i stołówek w ośrodkach wczasowych w Ustce, Rowach, Poddąbiu, Czołpinie i w Słupsku.

Do najczęstszych uchybień należało niezachowanie prawidłowego stanu higieny w obiekcie gastronomicznym - brak środków do mycia rąk, do sprzątania pomieszczeń czy sprzętu roboczego, niewłaściwe przechowywanie środków spożywczych i przechowywanie żywności po dacie przydatności do spożycia.

Standardem okazały się nieaktualne orzeczenia pracowników dopuszczające do pracy w gastronomii. W 10 przypadkach oceniono tłuszcze smażalnicze. W dwóch przypadkach próbki skierowano do szczegółowych badań laboratoryjnych. Inspektorzy nałożyli 32 mandaty na łączną kwotę 7550 złotych. 

Więcej: www.polskatimes.pl

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.