Naukowcy: luteina usprawnia mózg, także w starszym wieku



PAP/Rynek Seniora - 28 lipca 2017 09:46


Mózgi osób z wysokim poziomem luteiny w organizmie zachowują młodość na dłużej - wynika z badania zamieszczonego w czasopiśmie „Frontiers in Aging Neuroscience”.

Naukowcy z Uniwersytetu Illinois w Urbana-Champaign (USA) porównali aktywność neuroelektryczną mózgu u osób w różnym wieku (od 25 do 45 lat). Stwierdzili, że funkcjonowanie mózgu u osób znajdujących się w okresie średniej dorosłości bardziej przypominało działanie mózgu osób młodych, jeśli posiadali oni w organizmie dużo luteiny.

Luteina to naturalny, żółto-pomarańczowy barwnik wytwarzany wyłącznie przez rośliny. Luteina nadaje kolor pomidorom, dyni, marchewce. Jest też zawarta w zielonych warzywach takich jak jarmuż, szpinak, kapusta, brukselka, chociaż dominującym barwnikiem jest u nich chlorofil. Luteina znajduje się ponadto żółtkach jaj.

- Wiemy, że te produkty (zawierające luteinę - PAP) są powiązane z innymi korzyściami zdrowotnymi, ale wyniki naszego badania wskazują, że mogą one przynosić też korzyści poznawcze - mówi jeden z badaczy prof. Naiman Khan.

Luteina to składnik odżywczy, którego organizm nie potrafi wyprodukować sam, dlatego konieczne jest dostarczanie go wraz z dietą. Związek gromadzi się w tkankach mózgu oraz w oczach i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku.

W ramach badania naukowcy mierzyli poziom luteiny w gałkach ocznych u 60 ochotników. Następnie prosili badanych o przystąpienie do testu mierzącego funkcję uwagi. W tym czasie mierzyli aktywność neuronalną ich mózgów.

- Wzorzec aktywności neuroelektrycznej starszych uczestników z wysokim poziomem luteiny bardziej przypominał ten występujący u młodszych badanych, niż u osób w tym samym wieku, lecz z niższym poziomem luteiny. Wygląda na to, że luteina pełni jakąś rolę ochronną, bo wyniki sugerowały, że osoby z wysokim poziomem luteiny były w stanie zainwestować więcej zasobów poznawczych w ukończenie zadania - komentuje główna autorka projektu Anne Walk.

Specjaliści planują teraz zbadać, czy luteina w podobny sposób wiąże się z funkcjonowaniem pamięci i zdolności uczenia się.