
Jest kolejny dowód na prozdrowotne działanie różnych rodzajów orzechów. Wyniki badania przeprowadzonego na Friedrich Schiller University Jena (Niemcy) sugerują, że orzechy włoskie, laskowe, makadamia, a także pistacje i migdały hamują rozwój nowotworów.
Naukowcy badali wpływ pięciu różnych rodzajów orzechów na rozwój nowotworów. Wszystkie były sztucznie „trawione” w probówkach, a produkty tego trawienia testowano następnie na liniach komórkowych.
Okazało się, że w komórkach poddanych działaniu substancji zawartych w orzechach, aktywność ochronnych enzymów - katalazy i dysmutazy ponadtlenkowej - znacząco wzrastała. Ponadto, substancje pochodzące z rozkładu orzechów indukowały tzw. zaprogramowaną śmierć komórki w nowotworowych liniach komórkowych - tłumaczy PAP Nauka w Polsce.
Orzechy mają także dobroczynny wpływ na serce i układ krążenia, chronią przed cukrzycą i otyłością.
Czytaj też: Jedz orzechy. Unikniesz wielu chorób
Niektóre badania sugerują także ich ochronne działanie, jeśli chodzi o rozwój raka jelita grubego.
W kolejnym etapie naukowcy chcą dowiedzieć się, czy obróbka orzechów (np. prażenie) wpływa w jakikolwiek sposób na wykryty efekt ochronny.
Więcej: www.naukawpolsce.pap.pl
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych