Naukowcy: składnik winogron powstrzymuje rakotwórcze białko, które jest w ponad połowie guzów



PAP/Rynek Seniora - 02 lipca 2018 14:36


Zawarty w winogronach resweratrol hamuje powstawanie agregatów zmutowanego białka p53, które występuje w ponad połowie guzów nowotworowych - informuje pismo "Oncotarget".

Amyloidowe agregaty zmutowanego p53 są uważane za nowe strategiczne cele w walce z rakiem, ponieważ znajdują się w ponad połowie złośliwych guzów.

W normalnej, niezmutowanej wersji białko p53 jest odpowiedzialne za tłumienie komórek nowotworowych i z tego powodu jest często określane, jako "strażnik genomu". Zmutowane p53 może jednak utracić tę funkcję i zyskać inne, zakłócając działanie swoich normalnych odpowiedników i przyczyniając się do powstawania agregatów amyloidowych. Niektóre mutacje p53 są wyjątkowo patogenne, podczas gdy inne - nieszkodliwe.

Naukowcy z Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia de Biologia Estrutural e Bioimagem (INBEB) oraz Universidade Federal do Rio de Janeiro (UFRJ) prowadzili badania nad resweratrolem, aktywnym biologicznie składnikiem winogron oraz czerwonego wina. Za pomocą resweratrolu udało się im po raz pierwszy zahamować aglomeracje zmutowanej wersji białka p53 (obecnej w około 60 proc. guzów nowotworowych) oraz zapobiec migracji i namnażaniu komórek raka piersi.

Zdaniem autorów ich odkrycie może doprowadzić do opracowania metody leczenia, która działałaby w więcej niż połowie przypadków raka piersi.

Potencjalne przeciwnowotworowe efekty resweratrolu są znane od lat, ale do chwili obecnej żadne badanie nie wykazało, że substancja ta może działać na nowotwory spowodowane agregacją zmutowanej formy p53. Brazylijczycy uzyskali ten wynik jako pierwsi.