Naukowcy twierdzą, że soczewica znacznie obniża poziom glukozy we krwi



PAP/Rynek Seniora - 25 czerwca 2018 12:41


Zastąpienie ziemniaków i ryżu strączkami może obniżyć poziom glukozy we krwi o ponad 20 procent - wynika z badania przeprowadzonego na University of Guelph (Kanada).

Praca na ten temat ukazała się na łamach czasopisma "The Journal of Nutrition" 

Naukowcy kierowani przez prof. Alison Duncan odkryli, że zamiana połowy porcji ziemniaków lub ryżu na soczewicę może znacznie poprawić reakcję organizmu na węglowodany. Zastąpienie połowy porcji ryżu soczewicą spowodowało spadek stężenia glukozy o 20 proc., zaś zastąpienie ziemniaków soczewicą doprowadziło nawet do 35-procentowego spadku.

- Rośliny strączkowe to pokarmy wyjątkowo bogate w składniki odżywcze. Teraz okazuje się także, że mogą łagodzić przewlekłe choroby związane z niewłaściwym poziomem glukozy we krwi - mówi prof. Duncan. - Tymczasem, bardzo niewielu Kanadyjczyków je soczewicę - dodaje.

- Kanada produkuje ogromne ilości soczewicy, ale większość eksportujemy i tylko 13 proc. Kanadyjczyków spożywa ją każdego dnia - opowiada autorka pracy. - Mamy nadzieję, że dzięki naszemu odkryciu ludzie będą bardziej świadomi korzyści zdrowotnych wynikających z włączenia strączków do swojej codziennej diety - mówi.

W badaniu wzięło udział 24 zdrowych dorosłych. Dawano im do spożycia cztery potrawy: tylko biały ryż, biały ryż pół na pół z dużą zieloną soczewicą, biały ryż pół na pół z drobną zieloną soczewicą oraz biały ryż pół na pół z soczewicą czerwoną.

Naukowcy zmierzyli poziom glukozy we krwi uczestników przed zjedzeniem posiłku oraz dwie godziny po nim. Następnie powtórzyli eksperyment, z tym że ryż zastąpili ziemniakami.

- W naszych posiłkach zmiksowaliśmy soczewicę z ziemniakami oraz soczewicę z ryżem, ponieważ ludzie zazwyczaj nie jedzą samych strączków, tylko lubią komponować je z innymi pokarmami skrobiowymi. Chcieliśmy odtworzyć prawdziwe warunki - wyjaśnia prof. Duncan.

Okazało się, że poziom glukozy we krwi spadał o podobną wartość zawsze, gdy połowę skrobi zastąpiono każdym z trzech rodzajów soczewicy.

Prof. Duncan wyjaśnia, że skrobia to wielocukier, więc w końcowym efekcie rozkładana jest na cząsteczki glukozy. Dlatego też ma wpływ na stężenie tego cukru we krwi. - Strączki, takie jak soczewica, mogą zaś spowalniać trawienie i uwalnianie cukrów znajdujących się w skrobi do krwioobiegu, ostatecznie obniżając poziom glukozy we krwi - twierdzi.

- Ta wolniejsza absorpcja oznacza, że nie dochodzi do wzrostu poziomu glukozy. To ważne, gdyż takie skoki poziomu glukozy po pewnym czasie mogą prowadzić do upośledzenia zarządzania poziomem tego cukru, co jest cechą charakterystyczną dla cukrzycy typu 2. Zasadniczo, spożywanie soczewicy może obniżyć to ryzyko - podsumowuje prof. Duncan.

Rośliny strączkowe, jak przypomina Duncan, zawierają też składniki hamujące enzymy, które biorą udział w absorpcji glukozy, a błonnik zawarty w tych produktach stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, co również pomaga w obniżeniu poziomu glukozy we krwi.

- Mamy nadzieję, że dowody na pozytywny wpływ roślin strączkowych na regulację poziomu glukozy zachęcą ludzi do częstszego włączania tych produktów do swojego jadłospisu - mówi prof. Duncan.