Naukowy: jedząc więcej warzyw i owoców poprawiamy sobie samopoczucie

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   11 lutego 2019 10:28


Naukowy: jedząc więcej warzyw i owoców poprawiamy sobie samopoczucie Fot. Adobe Stock. Data Dodania: 16 grudnia 2022

Zwiększając spożycie warzyw i owoców możemy poprawić swoje zadowolenie z życia - wnioskują naukowcy brytyjscy w analizie, którą publikuje pismo „Social Science & Medicine”.

Autorzy pracy przypominają, że obecnie dobrze znany jest związek między dietą bogatą w warzywa i owoce a zdrowiem fizycznym. W badaniach udokumentowano na przykład, że obniża ona ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów. Jednak jej oddziaływanie na zdrowie psychiczne jest mniej poznane.

Badacze z uniwersytetów w Leeds oraz w Yorku przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 40 tys. mieszkańców Wielkiej Brytanii, uczestników długofalowego badania pt. UK Household Longitudinal Survey.

Okazało się, że wraz ze wzrostem ilości, a także częstości spożywanych warzyw i owoców, rosło dobre samopoczucie psychiczne badanych. Naukowcy podkreślają, że chodzi o subiektywnie ocenianą satysfakcję z życia, a nie zdrowie psychiczne.

Jak wyliczyli, zjadanie jednej dodatkowej porcji warzyw i owoców dziennie może mieć tak korzystny wpływ na samopoczucie psychiczne, jak osiem dodatkowych spacerów (po ok. 10 minut dziennie) w miesiącu.

W analizie wzięto pod uwagę inne czynniki, mogące mieć wpływ na samopoczucie psychiczne, jak wiek, wykształcenie, dochody, stan cywilny, zatrudnienie, nawyki związane ze stylem życia, stan zdrowia, a także spożycie innych produktów (poza warzywami i owocami), jak pieczywo i nabiał.

Pierwszy autor badania dr Neel Ocean z University of Leeds podkreśla, że wyniki jego zespołu potwierdzają rezultaty wcześniejszych tego typu prac prowadzonych w Australii i Nowej Zelandii, jednak dotyczą znacznie większej liczby osób.

- Choć potrzebne są dalsze badania, które wykażą, czy istnieje tu zależność przyczynowo-skutkowa, nasze wyniki jasno wskazują, że ludzie jedzący więcej warzyw i owoców mają lepsze samopoczucie psychiczne i satysfakcję, niż osoby jedzące ich mniej - podkreśla dr Ocean.

Dlatego zdaniem autorów badania zachęcanie ludzi do tego, by jedli więcej warzyw i owoców, może nie tylko wpłynąć na poprawę ich zdrowia fizycznego, ale - nawet w krótszym czasie - na poprawę ich satysfakcji z życia.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) rekomenduje, by dziennie spożywać minimum pięć porcji (porcja to 80 gramów) świeżych warzyw i owoców. Są one najlepszym źródłem witaminy C i wielu innych witamin, jak kwas foliowy oraz minerałów, w tym potasu. Dostarczają również błonnika pokarmowego, który pomaga zapobiegać zaburzeniom w pracy układu pokarmowego, w tym zaparciom, a także obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Dowody naukowe potwierdzają, że dieta bogata w warzywa i owoce zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca, udaru mózgu i niektórych chorób nowotworowych.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR