
„Zarwanie” zaledwie jednej nocy, czyli pozbawianie się około 6 godzin snu, może wpłynąć na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając tym samym ryzyko chorób metabolicznych, np. stłuszczenia wątroby oraz cukrzycy typu 2. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Toho w Japonii.
Wyniki swojej pracy naukowcy opisali na łamach "American Journal of Physiology - Endocrinology and Metabolism".
- Brak snu wiąże się z większym apetytem i mniejszą ochotą na podejmowanie wysiłku fizycznego. Udowodniono także jego związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 - tłumaczą autorzy badania.
- Nie było jednak dotąd jasne, czy nietolerancja glukozy była spowodowana zmianami w ilości spożywanej żywności i zmienionym wydatkiem energetycznym, czy też samym brakiem snu - wyjaśniają.
Naukowcy przebadali dwie grupy myszy: jedna - kontrolna - spała do woli, podczas gdy druga była wybudzana w taki sposób, że pozbawiano ją sześciu godzin snu w ciągu nocy. Jednocześnie zwierzętom zapewniono nieograniczoną ilość wysokotłuszczowego pokarmu oraz wody z cukrem. Miało to naśladować wybory żywieniowe dokonywane przez ludzi. Przez cały czas myszy z obu grup miały też ograniczone możliwości podejmowania aktywności fizycznej.
Następnie badacze zmierzyli poziom glukozy we krwi i zawartość tłuszczu w wątrobie zwierząt. Okazało się, że ten pierwszy parametr był znacznie wyższy w grupie pozbawionej snu niż w grupie kontrolnej. Poziom trójglicerydów i produkcja glukozy w wątrobie również wzrosły już po jednej nieprzespanej nocy.
- Podwyższone stężenie trójglicerydów w wątrobie jest związane z opornością na insulinę lub niezdolnością organizmu do prawidłowego przetwarzania tego hormonu. Ponadto brak snu spowodował zmianę ekspresji enzymów regulujących metabolizm wątroby - tłumaczą autorzy.
Newsletter
Rynek Seniora: polub nas na Facebooku
Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze
RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych