Niedożywienie: ten problem dotyczy większości seniorów
Autor: Rynek Seniora   15 lipca 2015 13:26

Skutki niedożywienia seniora
Seniorem jest się średnio jedną trzecią swojego życia. Co zrobić, by w jesieni życia cieszyć się dobrym zdrowiem? Recepta jest prosta. Zadbać o ruch i właściwe odżywienie. Późny wiek ma swoje prawa. Układ pokarmowy coraz gorzej funkcjonuje. Zmniejsza się perystaltyka jelit. Ponadto zmienia się stężenie kwasów żołądkowych, co daje uczucie pełności i przyczynia się do wzdęć.

Metabolizm, czyli przemiana materii, spowalnia. U 80-latka podstawowa przemiana materii wynosi 80 proc. tej, która występuje u 40-latka. Niedożywienie może wpływać na funkcjonowanie osób starszych, np. pogarsza zdolność do samodzielnego jedzenia, korzystania z toalety czy utrzymywania higieny.

Obniża także dobre samopoczucie oraz może upośledzać funkcjonowanie psychospołeczne. Niedożywiony senior traci zdolności adaptacyjne. Nie podejmuje nowych inicjatyw. Nie interesuje się otaczającym go światem i przestaje się w cokolwiek angażować. Zaczyna się proces wykluczenia ze społeczeństwa, a to może doprowadzić nawet do zaniku woli życia.

Ilość a jakość
Mówi się o dwóch rodzajach niedożywienia: ilościowego i jakościowego. Pierwsze występuje wtedy, gdy nie zapewnia się organizmowi odpowiedniej ilości pożywienia. Z drugim mamy do czynienia wówczas, gdy w codziennej diecie nie dostarczamy organizmowi wystarczającej ilości mikro- i makroskładników, jak np. żelazo, cynk, wapń, magnez, fosfor, potas czy sód.

- Ryzyko niedożywienia jakościowego u seniorów jest ogromne. Zmiany fizjologiczne w przewodzie pokarmowym, będące konsekwencją starzenia się organizmu, wpływają na zmniejszenie wchłaniania wielu składników pokarmowych. Dodatkowo, niektóre leki powodują utratę apetytu i ograniczenie przyswajania cennych substancji odżywczych - mówi dr n. med. Łukasz Drozd, ekspert w zakresie żywienia klinicznego, prezes zarządu Nutrico Sp. z o.o.,

Odpowiednie żywienie jest ważne w każdym wieku, ale w przypadku seniorów powinno być szczególnie mocno kontrolowane. I to zarówno pod względem jakości, jak i ilości spożywanych posiłków. O brak apetytu w wieku senioralnym nietrudno.

- Objawy towarzyszące infekcjom, przeziębieniom lub grypie, tj. gorączka czy biegunka, stanowią częstą przyczynę braku łaknienia. Osoby starsze, zwłaszcza unikające spożywania pokarmów, mają słabszą odporność, która sprzyja infekcjom bakteryjnym i wirusowym. Kilkudniowe ograniczenie spożywania posiłków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia niedożywienia - mówi Aneta Kościołek, dietetyk z Kliniki Szafirowa.

- Zapotrzebowanie kaloryczne u osób powyżej 60. roku życia wynosi około 2000 kcal - dla kobiet i około 2200 - dla mężczyzn. Ważne jest, by osoby starsze spożywały posiłki pokrywające w pełni ich zapotrzebowanie na składniki odżywcze, takie jak białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wapń, żelazo, witaminy C i E - dodaje.

Ocena stanu odżywienia - test SGA
Jak ocenić ryzyko niedożywienia? Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy przeprowadzić tzw. ocenę stanu odżywienia. Od 1 stycznia 2012 r. jest ona obowiązkowym badaniem, któremu powinien być poddany każdy pacjent przyjmowany do szpitala. Jeśli my sami lub osoba starsza, którą się opiekujemy, chcemy ocenić, czy dotyczy nas ryzyko niedożywienia, możemy przy pomocy internetu wykonać prosty test. To tzw. Subektywna Globalna Ocena Stanu Odżywienia. Test dostępny jest dla każdego online.

W teście należy udzielić odpowiedzi dotyczących np. wzrostu, wagi, ewentualnej zmiany masy ciała w ciągu ostatnich trzech miesięcy czy rodzaju stosowanej w ciągu ostatnich dwóch tygodni diety. W przypadku stwierdzenia niedożywienia, należy zastanowić się, co może być jego przyczyną i podjąć jak najszybszą interwencję żywieniową. Czasami wystarczy jedynie zwiększyć liczbę kalorii czy dostarczanych mikroelementów w spożywanych dziennie posiłkach, innym razem – konieczne może być wprowadzenie żywienia medycznego (klinicznego).

W tym ostatnim przypadku niezbędne będzie stosowanie doustnych suplementów pokarmowych albo żywienia do- lub pozajelitowego. O konieczności i rodzaju żywienia medycznego, decyduje wyłącznie lekarz.

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.