Niemal połowa zgonów z powodu chorób serca, udarów i cukrzycy wynika ze złej diety

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   14 marca 2017 11:40


Niemal połowa zgonów z powodu chorób serca, udarów i cukrzycy wynika ze złej diety Najwyższy odsetek zgonów w USA związanych z chorobami kardiometabolicznymi związany był z nadmiernym spożyciem sodu. Fot. G M/Flickr.com (CC BY 2.0)

Prawie połowa wszystkich zgonów, do jakich doszło w 2012 r. na terenie Stanów Zjednoczonych, a które zostały spowodowane przez schorzenia kardiometaboliczne - choroby serca, udar mózgu i cukrzycę typu 2 - została spowodowana nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi - wynika z badania opublikowanego w piśmie „JAMA”.

Jak dowodzą naukowcy z National Heart, Lung and Blood Institute (NHLBI), spośród blisko 702,5 tys. zgonów osób dorosłych spowodowanych chorobami kardiometabolicznymi aż 318,6 tys. (czyli ok. 45 proc.) wiązało się z niedostatecznym spożyciem niektórych pokarmów i substancji odżywczych, o pozytywnym wpływie na zdrowie, oraz nadmierną konsumpcją innych produktów, uznawanych za niekorzystne.

Najwyższy odsetek zgonów związany był z nadmiernym spożyciem sodu. Także spożywane w nadmiarze przetworzone posiłki, napoje słodzone cukrem oraz nieprzetworzone czerwone mięso przyczyniają się do skrócenia długości życia.

Jednocześnie Amerykanie nie spożywają wystarczającej ilości niektórych prozdrowotnych produktów, takich jak owoce, warzywa, orzechy i nasiona, produkty pełnoziarniste, owoce morza oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Badanie pokazało również, że odsetek zgonów związanych z dietą jest bardzo zróżnicowany w różnych grupach populacyjnych. Przykładowo śmiertelność, o której mowa, była wyższa wśród mężczyzn niż wśród kobiet; wśród osób ciemnoskórych niż osób rasy białej; oraz wśród Amerykanów gorzej wykształconych niż u ludzi z wykształceniem wyższym.

Autorzy doszli do wniosku, że "otrzymane wyniki powinny pomóc w identyfikacji priorytetów w dziedzinie zdrowia publicznego oraz opracowaniu standardów, które przyczynią się do powszechnej zmiany nawyków żywieniowych i poprawy ogólnego stanu zdrowia populacji".

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje