Nieprawidłowe przechowywanie żywności może być groźne dla zdrowia

ZDROWIE

Autor: KL/Rynek Seniora   02 czerwca 2016 15:49


Nieprawidłowe przechowywanie żywności może być groźne dla zdrowia Do marnotrawstwa żywności przyznaje się aż 60% Polaków w wieku 18-75 lat. Fot. archiwum

Raport „Nie marnuj jedzenia” Federacji Polskich Banków Żywności wykazuje, że w Polsce marnuje się rocznie około 9 mln ton żywności . Wynika to m.in. ze złych nawyków w kupowaniu i przechowywaniu jedzenia, które, poza skutkami ekonomicznymi, mogą być także zagrożeniem dla zdrowia.

Z 9 mln ton żywności, która każdego roku jest marnowana w Polsce, ponad 6 mln ton pochodzi z produkcji, a aż 2 mln ton z gospodarstw domowych. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności do marnotrawstwa przyznaje się aż 60% Polaków w wieku 18-75 lat.

Konsumenci najczęściej przyznają się do marnowania pieczywa, wędlin, jogurtów i serów. W ścisłej czołówce znajdują się też owoce, o których wspomina 47% Polaków, i warzywa niewykorzystywane w pełni przez co trzecią osobę. Listę domykają ziemniaki, mleko i mięso.

Większość z tych produktów nadal byłaby dobra do spożycia, gdyby tylko więcej osób miało świadomość, w jaki sposób je przechowywać i efektywnie wykorzystywać. Jednym z głównych powodów wyrzucania jedzenia jest przekroczony termin przydatności do spożycia. Często zapominamy sprawdzić, jaka data znajduje się na opakowaniu i kupujemy coś, czego nie jesteśmy w stanie zjeść przez upływem terminu ważności.

Jak zaznacza Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności produkty źle przechowywane lub takie, których termin przydatności do spożycia już minął, są przyczyną wielu problemów zdrowotnych.

Posiłek przygotowany z nieświeżych produktów może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych ze względu na bakterie, wirusy i pasożyty, które mogą się w nich znajdować. Złe przechowywanie jedzenia może natomiast doprowadzić do pokrycia go pleśnią, czyli toksycznymi grzybami o właściwościach rakotwórczych. Nawet żywność przechowywana w lodówce jest doskonałym miejscem rozwoju niektórych bakterii.

Eksperci zwracają uwagę, że przygotowując posiłki w domu należy przestrzegać zasad takich jak: oddzielanie surowych produktów, zwłaszcza mięsa, od przygotowanych pokarmów; przechowywać żywność w odpowiedniej temperaturze czy myć ręce przed przygotowaniem żywności.

Należy też sprawdzać na etykietach daty ważności produktu. 

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Rynek Seniora: dołącz do nas na Google+

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu Promocjada
    Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24 Rynek aptek House Market
    Portal Spożywczy Puls HR Koszyk cenowy Property Design Sady Ogrody Centrum Kreowania Liderów
  • Serwisy i wydawnictwa o budowie i urządzaniu domu.