Niski poziom sodu zwiększa ryzyko zaburzeń poznawczych u osób starszych

ZDROWIE

Autor: PAP/Rynek Seniora   20 lutego 2018 10:01


Niski poziom sodu zwiększa ryzyko zaburzeń poznawczych u osób starszych Fot. redjar/Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

U ogólnie zdrowych starszych osób nieco niższe poziomy sodu we krwi były związane zarówno z zaburzeniami, jak i obniżeniem funkcji poznawczych - wynika z badania przeprowadzonego na University of Colorado (USA).

Eksperyment zespołu dr Kristen Nowak wykazał, że niższy poziom sodu we krwi - zwany hiponatremią - wiąże się z spadkiem funkcji poznawczych u osób starszych. Wyniki sugerują, że wyrównanie poziomu sodu w organizmie mogłoby potencjalnie pomóc w utrzymaniu funkcji poznawczych u seniorów.

O hiponatremii mówi się, gdy stężenie sodu we krwi spada poniżej 135 mmol/l. Łagodna odmiana choroby bywa często bezobjawowa, jednak ostatnie badania pokazują, że może się ona wiązać z większym ryzykiem deficytów uwagi, zaburzeniami równowagi i chodu, a co za tym idzie częstszymi upadkami, zdarzeniami sercowo-naczyniowymi, a nawet z przedwczesną śmiercią. Ciężka hiponatremia wiąże się natomiast z zauważalnymi zaburzeniami poznawczymi oraz zaburzeniami neurologicznym, jednak związek pomiędzy poziomem sodu a funkcjami poznawczymi był dotąd niejasny.

Aby wyjaśnić podstawy tej zależności, dr Nowak i jej koledzy przeanalizowali dane dotyczące blisko 5,5 tysiąca mężczyzn powyżej 65. roku życia, nie wykazujących żadnych objawów niedoboru sodu. Obserwowano ich przez przeszło 4,6 roku. W tym czasie u 100 z nich zdiagnozowano hiponatremię.

Naukowcy odkryli, że już niewielki spadek poziomu sodu we krwi był związany zarówno z zaburzeniami poznawczymi, jak i spadkiem funkcji poznawczych w czasie. W porównaniu z mężczyznami, u których stężenie sodu utrzymywało się na poziomie 141-142 mmol/l, pacjenci z hiponatremią w zakresie 126-140 mmol/l byli o 30 proc. bardziej podatni na upośledzenie funkcji poznawczych na początku badania, a 37 proc. bardziej podani na spadek zdolności poznawczych w czasie. Badacze odkryli również związek wysokiego stężenia sodu w surowicy (143-153 mmol/l) z pogorszeniem funkcji poznawczych.

Więcej: naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekseniora.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Seniora: polub nas na Facebooku

Obserwuj Rynek Seniora na Twitterze

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych


Dyskusje


POLECAMY W PORTALACH

  • Specjalizujemy się w tworzeniu zintegrowanych rozwiązań w obszarze komunikacji biznesowej.
  • Wirtualny Nowy Przemysł Rynek Zdrowia Farmer Nowy Przemysł Dla handlu
    Dobrzemieszkaj Property News Portal Samorządowy Giełda rolna Infodent24
    Rynek aptek House Market Portal Spożywczy Puls HR Property Design
    Koszyk cenowy Sady Ogrody Promocjada Puls HR